Чрез високоспециализран скрининг лекарите ще търсят уредеността на съдовете при пациенти, прекарали инфаркт, инсулт или страдащи от диабет  

Безплатни прегледи за оценка на състоянието на пациенти, прекарали тежки съдови инциденти като инфаркт, инсулт, периферни артериални тробози, както и страдащи от диабет ще се проведат в МБАЛ „Токуда Болница София” на 26 ноември /събота/ 2011. Специалистите по Ангиология ще преглеждат през целия ден – от 09,00 до 17,00 часа. Желаещите да посетят консултациите трябва да се запишат предварително на тел: 02/403 4000.

Безплатната консултация ще включва преглед от специалист – ангиолог, ултразвуково изследване с Доплер сонограф за натрупани плаки по стените на съдовете /атеросклероза/, ЕКГ, измерване на артериално налягане.

„Над 14 000 души годишно получават инфаркт и инсулт поради липса на профилактика и контрол на атеросклерозата. Отлагането на плаки по големите съдове е основен рисков за смърт или инвалидизация от инфаркт и инсулт”, алармира доц. д-р Иво Петров – началник на клиниката по Кардиология и Ангиология в МБАЛ „Токуда Болница София”. 

„Пациентите претърпели остро съдово заболяване трябва да бъдат обект на засилено медицинско наблюдение поне два пъти в годината заради повишения риск от повторен инцидент” предупреждава проф. Гроздински, началник на отделението по Ангиология в МБАЛ „Токуда Болница София”. „Ето защо ние искаме с тези консултации е да разширим достъпа до специализирана помощ и информираме хора за значението на правилното лечение на тези тежки съдови заболявания.” добавя проф. Гроздински

Към Клиниката по кардиология и ангиология в Токуда работи и Специализиран център за ранна диагностика и лечение на атеросклероза ръководен от доц. Иво Петров и проф. Лъчезар Гроздински. Там всеки гражданин може да премине комплексна съдова диагностика на атеросклерозата и да предпази себе си от смъртоносните усложненията на това заболяване.