Безплатни прегледи за алергии започват в „Токуда Болница София” от 11 ноември 2010 година

Безплатни прегледи за алергии организира МБАЛ „Токуда Болница София”. Кампанията ще продължи няколко месеца, като консултации започват да се провеждат от 11 ноември 2010 година. Желаещите трябва да се запишат на телефон: 02/403 4000.

„Алергиите са епидемията на 20 век и като са не по-малко съществен проблем и през 21-ви. Между 30 и 40% от европейците са алергични, като броят им расте през последните  20 години. За съжаление в България няма достатъчно информация колко души имат алергии”, съобщава доц. Георги Христов – завеждащ сектор „Алергология” в Токуда Болница и алармира, че в България броят на страдащите не е ясен, което изключително затруднява алергиите да бъдат навременно и качествено лекувани.

Консултациите са част от голяма скринингова инициатива на японската болница, която да установи какво е разпространението на алергичните състояния. „Нашата цел е да открием от какви алергични заболявания страдат българите, за да ги насочим към подходящото лечение”, добавя доц. Христов. Той е убеден, че неустановената и нелекувана алергия може да се усложни и да доведе до сериозни хронични заболявания, най-масовото от които е астмата. При 10 - 40 % от хората с алергичен ринит се развива астма и около 80% от астматиците боледуват от алергичен ринит.

Доказано е, че алергията се предава генетично и колкото повече членове на едно семейство са алергични, толкова по-висок е рискът децата им също да развият това заболяване. „Затова тази профилактика е предназначена за всеки: който знае, че е алергичен, но не е изследван, който смята, че е алергичен, но не знае от какво, който просто иска да провери дали има алергия към най-честите алергични фактори. Избраният период от годината е изключително подходящ за извършване на алергична диагностика  с оглед навременно започване на съвременото лечение на причините на алергичните болести“, казва още алергологът доц. Христов.

 

В рамките на безплатните прегледи пациентите ще бъдат изследвани за чувствителност към най-масовите 30 алергени – битови, хранителни и на околната среда. Те ще попълнят и въпросници, които да подпомогнат диагностицирането на алергично заболяване. Заради спецификата на изследването то не е препоръчително за деца под 6-годишна възраст. Безплатните прегледи ще се извършват още на 27 ноември, 04 и 18 декември, а при висок интерес ще бъдат продължени през януари и февруари. Желаещите трябва предварително да се запишат на тел: 02/ 4034 000. Адресът на МБАЛ „Токуда Болница София” е бул. Никола Вапцаров 51 Б.