Безплатен УНГ скрининг за деца Токуда Болница София

от 04 април 2011

 

Безплатните прегледи са подходящи за деца над 2 години и половина, които страдат от чести хреми и отити, съветват УНГ специалистите


Скрининг за серозен отит организира отделението по Уши-нос-гърло на МБАЛ „Токуда Болница София”. Безплатните консултации са насочени към деца между 2 години и половина и 6-годишна възраст, които страдат от често възпаление на ушите и на горните дихателни пътища. Прегледите започват на 04 април и ще продължат до 18 април 2011. Времето, в което ще се проведат е съобразено с посещаването на детски заведения и няма да възпрепятстват родителите – от 17,00 до 19,00 часа. Необходимо е желаещите да се запишат предварително на телефон: 02/403 4000.

„Децата, които често страдат от хрема или имат симптоми за понижено слухово възприятие, е препоръчително да бъдат консултирани от УНГ специалист”, казва д-р Димитър Златков, началник УНГ отделение в японската болница. Много често тези признаци означават поява на хронично възпаление или т.нар. серозен отит. Някои от индикаторите, които родителите могат да следят са – разсеяност на детето при повикване, говорене на висок глас, усилване на телевизора и т.н.

Серозният отит е най-честата причина за намален слух в детската възраст. При него без възпалителен процес се събира течност в тъпанчевата кухина. Причината могат да бъдат възпалителни или алергични процеси в носа и синусите, както и уголемена трета сливица.

В рамките на консултациите лекарите от УНГ отделението ще извършват тимпанометрия – определяне на съпротивлението на средното ухо, а по показания – и аудитометрия. Целта е възпалителният процес да бъде открит навреме, за да се избегне хронифицирането и усложненията.

Желаещите да посетят безплатните прегледи трябва предварително да се запишат на тел: 02/ 403 4000. Адресът на МБАЛ „Токуда Болница София” е бул. Никола Вапцаров 51 Б.

Свързани отделения