„Токуда Болница София” се включва в националната инициатива „Евромеланома” на 24 април с безплатни прегледи за все по-често срещания рак на кожата

Клиниката по Дерматология и Венерология на МБАЛ „Токуда Болница София” участва за осма поредна година в националната кампания „Евромеланома” за превенция и профилактика рака на кожата. Кампанията се осъществява под егидата на Българското дерматологично дружество и Европейската академия по дерматология и венерология. Безплатните прегледи ще бъдат извършвани на 24 април от 9.00 до 16.00 часа на 3-тия етаж в кабинета по Дерматология, след предварително записване на тел.: 02/403 4933.

Ракът на кожата е един от най-често срещаните злокачествени туморни образувания при хората от бялата раса. Честота му варира в различните страни според особеностите на климата, цвета на кожата на населението, професионалната заетост и наличието на канцерогени в околната среда. Най-силен фактор за разпространение на този вид рак е изложеността на ултравиолетова радиация. Затова броят на случаите е правопропорционален на количеството ултравиолетова слънчева светлина, която достига до земната повърхност на съответната географска ширина и броя часове, прекарани от пациента на открито. Другите застрашаващи фактори включват: излагане на вредни йонизиращи лечения, хронични възпаления на кожата, работа в контакт с катрани и минерални масла, подтиснат имунитет, генетична предразположеност. При някои видове рак на кожата е важно акумулираното количество слънчева радиация през целия живот, затова по-рискова група са възрастните пациенти. Други застрашени групи от населението са хората с професии, които изискват продължителен престой на открито.

Всички, които се съмняват или са с установен повишен риск от развитие на рак на кожата и желаят, могат да се възползват от безплатен профилактичен преглед на 24 април между 9.00 и 16.00 часа в кабинета по Дерматология. Необходимо е предварително записване на телефон: 02/ 403 4933.

Свързани отделения