Безплатни профилактични и диагностични прегледи за атеросклероза организира клиниката по кардиология на МБАЛ „Токуда Болница София”

„Обучението на пациентите и профилактичните прегледи за развитие на атеросклероза са ключът за ограничаване на сърдечно-съдовите заболявания у нас”, смята началникът на Клиниката по Кардиология и Ангиология в „Токуда” доц. Иво Петров

Безплатни прегледи за профилактика и лечение на атеросклероза организира МБАЛ „Токуда Болница София” на 25 юни /събота/. Лекарите от клиниката по Кардиология и Ангиология на японската болница ще преглеждат през целия ден – от 09,00 до 17,00 часа. Желаещите да посетят консултациите трябва да се запишат предварително на тел: 02/403 4000. Няма да се изискват направления или други документи от пациентите. Безплатната консултация ще включва преглед от специалист – кардиолог или ангиолог, електрокардиограма, измерване на кръвното налягане и  ултразвуково изследване с Доплер за атеросклероза на съдовете на мозъка, вътрешните органи и крайниците. Ще бъдат давани препоръки за лечение на пациентите с установени заболявания.

„Атеросклерозата засяга в огромен мащаб българското население, като 64% от смърните случаи у нас се дължат именно на последствията от нея. Над 14 000 души годишно получават инфаркт или инсулт поради лиспа на контрол или профилактика на рисковите фактори”, съобщава доц. Иво Петров – началник на клиниката по Кардиология и Ангиология в МБАЛ „Токуда Болница София”. Доц. Петров допълва: „Сериозният социален и здравен проблем задължава нас, специалистите по кардиология и ангиология, да полагаме целенасочени и постоянни усилия за профилактика, ранна диагностика и обучение на пациентите по отношение на риска и превенцията на заболяванията на сърцето и неговите съдове и атеросклерозата като основен рисков фактор”.

Към клиниката по кардиология и ангиология в Токуда бе създаден и Специализиран център за ранна диагностика и лечение на атеросклероза ръководен от доц. Иво Петров и проф. Лъчезар Гроздински. Там всеки гражданин може да си направи комплексна съдова диагностика на атеросклерозата и да предпази себе си от смъртоносните усложненията на това заболяване.

Лекарите в „Токуда” прилагат най­-модерните методи за лечение на различните форми на атеросклерозата – като прилагат първична ангиопластика на запушените сърдечни и периферни артерии.