Водещи специалисти от Клиниката по Дерматология и венерология ще преглеждат безвъзмездно желаещите пациенти

Безплатни консултации за пациенти с псориазис или съмнения за заболяването ще се проведат в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда на 29 октомври по случай Световния ден на псориазиса. Прегледите, организирани съвместно с Фондация "Псориазис", ще се извършват между 09:00 и 17:00 часа, като е необходимо предварително записване на тел.: 02/403 4933 или 02/403 4000.

Специалистите на Клиниката по Дерматология и венерология имат дългогодишен опит в диагностиката и лечението на псориазис, болест, засягаща 2-3% от бялото население на планетата. В България пациентите, страдащи от болестта са над 90 000.

Заболяването представлява незаразно хронично възпаление на кожата, характерно с образуването на червени плаки по кожата, покрити със сребристо-бели люспи. При част от пациентите псориазисът протича със засягане на ставите – псориатичен артрит. В голям процент (около 30%) заболяването е наследствено, като се предполага, че за появата му са отговорни някои генни мутации. Смята се, че отключващи фактори за появата и влошаването му могат да бъдат травми по кожата, инфекции, употребата на някои лекарствени средства, психичен стрес или хормонални въздействия. Псориазисът протича често в комбинация със заболявания като атеросклероза, диабет, хипертония, затлъстяване, болест на Крон, нарушения в обмяната на мастите и др.

Безплатните прегледи ще бъдат извършвани от чл.-кор. проф. Николай Цанков, дмн, консултант на Клиниката по Дерматология и венерология, д-р Иван Богданов, дм и д-р Маргарита Къчева.

Проф. Цанков е един от доайените на българската дерматология, автор на книгата „Псориазисът като системно заболяване“, издадена в България и Германия и отговорен автор на Националния консенсус за лечение на псориазис в България за 2013 и 2016 г. Д-р Иван Богданов е председател на фондация Псориазис, съавтор на книгата „Псориазисът като системно заболяване“, автор на Консенсуса за лечение на псориазис в България от 2013 г. и първи автор на този документ от 2016 г. Д-р Маргарита Къчева е докторант на Клиниката по Дерматология и венерология към  Болница Токуда с дисертация, посветена на страничните ефекти на системната и биологичната терапия на псориазис.

Прегледите ще се провеждат в амбулаторните кабинети по дерматология и венерология на Аджибадем Сити Клиник ДКЦ Токуда, ет. 3. Записването е на тел. 02/403 4933 и 02/403 4000.

Свързани отделения