Клиниката по Дерматология и венерология се включва за поредна година в инициативата „Заедно сме в борбата срещу акнето“. Лекарите от Клиниката ще извършват безплатни прегледи на пациенти с акне на 14 и 15 октомври от 12 до 13 часа след предварително записване на тел. 02/403 4933 и 02/403 4000.

Кампанията е с национален обхват и се организира ежегодно от BioDerma. Основната ѝ цел е да информира пациентите с този проблем и обществото за възможностите за лечение на това заболяване, в основата на които са редовните посещения при дерматолог. Основни послания на кампанията са превенцията, ранното лечение, нуждата да се търси помощ от специалист-дерматолог и че това е лечимо заболяване.

Акнето е най-често срещаното многофакторно кожно заболяване. Последните научни факти разкриват ключовата роля на диссебореята (качествена промяна в състава на себума) и все по-честа поява на възрастово акне (при мъже и жени над 25-годишна възраст). 

Сред най-често допусканите грешки на пациентите е очакването, че акнето ще премине самò. Препоръката е да се избягва самолечението и стискането на пъпките, третирането с агресивни продукти като спирт и сапун, които изсушават кожата и променят нейното pH. Нелекуваното акне в среден и тежък стадий може да продължи години и често води до трайни хлътнали белези и пигментни петна по кожата.

Свързани отделения