Безплатни очни прегледи за деца организира МБАЛ „Токуда Болница София”. Те ще бъдат извършени на 22.09.2012 г. (събота)  от 08.00 до 14.00 часа след предварително записване на тел. 02/ 403 4000. Прегледите са профилактични и посветени на началото на учебната година.
„Всяко дете над 6-годишна възраст е препоръчително да бъде прегледано от очен лекар, преди да тръгне на училище”, съветва д-р Алек Топов - началник на отделението по Офтамология в МБАЛ „Токуда Болница София”.

Неоткритите навреме проблеми със зрението не само пречат на децата да усвояват учебния материал, но могат да се задълбочат и прогресират като заболяване, алармира специалистът. Над 80% от очни заболявания в ранна детска възраст са лечими, ако съвременното офталмологично лечение започне още в началния им стадий.


Късогледството, което най-силно затруднява училищните занимания, обикновено се развива между 6 и 10-годишна възраст. Неговото прогресиране може да бъде много бързо и не трябва да се пренебрегват редовните профилактични очни прегледи. Другата аномалия – далекогледството – засяга между 12 и 15% от българчетата и е една от причините за развитие “мързеливо око”, което се наблюдава при 2-3% от български деца, а също така може да доведе и до кривогледство /страбизъм/.

Безплатната консултация, която организира Очното отделение на Токуда, включва преглед от специалист, изследване на зрителната острота и очните дъна, както и препоръки за лечение, когато това се налага. Няма да се изискват направления за преглед при специалист или други документи от пациентите. Прегледите са част от профилактичната програма, която МБАЛ „Токуда Болница София” провежда във всички медицински специалности.


Желаещите да посетят безплатните прегледи трябва предварително да се запишат на място или на тел: 02/ 403 4000. Адресът на МБАЛ „Токуда Болница София” е бул. Никола Вапцаров 51 Б.