Прегледите ще се извършват на 14 октомври от 9.30 до 15.30 часа

Безвъзмездни дерматологични консултации за пациенти, преминали бъбречна трансплантация и такива на хемодиализа, ще се извършват по време на Седмицата на донорството у нас. Прегледите ще бъдат извършвани в кабинетите по дерматология на японската болница на 14 октомври от 9.30 до 15.30 часа. Пациентите, които желаят да се възползват от инициативата, е необходимо да се запишат предварително на тел. 02/403 4430 и 02/403 4933.

Бъбречно-трансплантираните пациенти и тези, които ползват хемодиализа имат специфични дерматологични рискове, доказани в практиката.

Кожните промени при трансплантирани пациенти се дължат най-вече на имуносупресивната терапия, която задължително провеждат до края на живота си. Тези пациенти имат увеличена кожна чувствителност и повишен риск от развитие на кожни карциноми, поради което се препоръчва засилено внимание и редовна дерматологична профилактика. Други характерни кожни заболявания, вследствие на имуносупресията са херпесни, HPV инфекции и бактериални и гъбични инфекции, както и неинфекциозни промени като кожни стрии, акне, себорея, пиларна кератоза, периорални (на лицето и устните) дерматити и др.

Характерни кожни заболявания при пациентите с хронична бъбречна недостатъчност са уремия пруритус (сърбеж в следствие на интоксикация), калцифилаксия (опасно заболяване с кожни лезии, които се дължат на отлагане на калций в малките разклонения на артериите), нефрогенна системна фиброза (системно заболяване с фиброзни кожни промени и засягане на множество други органи), придобита перфорираща дерматоза (кератотични плаки, вследствие на бъбречното заболяване) и др.

Нуждаещите се от бъбречна трансплантация са най-много от чакащите за трансплантация в България. Редовната дерматологична профилактика е силно препоръчителна както за трансплантирани, така и за диализни пациенти, предвид повишените рискове. С безплатните прегледи Токуда Болница София и дерматологично отделение в японската болница се включват в инициативите по случай Европейския ден на донорството (10 октомври) и Седмицата на донорството у нас, кампания под егидата на Агенция по трансплантация и пациентски организации. За записване нуждаещите се пациенти могат да използват тел.: 02/403 4430 и 02/403 4933.

Свързани отделения