Началникът на отделението по "Миниинвазивна и лапароскопска хирургия" в "Токуда"проф. Владимир Димов демонстрира най-авангардните безкръвни техники за оперативно лечение на заболяванията на коремните органи, които вече се прилагат рутинно в японската болница.  

Новост е, че вместо да се правят операции през две, три или четири дупки, всички инструменти се използва само една. Методите са изключително подходящи за хирургични интервенции при камъни в жлънчния мехур, тумор на дебелото черво, диафрагмални хернии, гастроезофагиален рефлукс, панкреас, черен дроб, тънки черва - цялата коремна хирургия.

"Можем да кажем, че това, което работим, е еднакво или много близко с това, което се прави в другите страни, защото лапароскопската хирургия вече намери своето място и в България. Освен докторите, важното е, че и пациентите имат огромен интерес към нея. Те идват и искат операцията да им бъде извършена по лапароскопски път, въпреки че засега имаме проблеми с финансирането - налага се те да си плащат консумативите." Това съобщи професор Димов пред журналист от в. Седмичен труд. Той добавя в интервюто, че ази хирургия е по-скъпа в момента, но ако се пресметне крайната цена -болничният престой, усложненията, продължителността на лечението и на възстановителния период, тогава се получава, че фактически тя е по-евтина от конвенционалната и с много по-малко усложнения."

"Тенденцията е колкото е възможно инвазията върху пациента да е по-малка - обяснява професорът. - В някой момент това е по-трудно за хирурзите, но със сигурност за пациентите е по-добре и ние го правим. Операцията, направена по лапароскопски начин, не се различава по качество от класическата."

Например пациентът, опериран рано сутринта от жлъчка, следобед може да си отиде, но все пак в болницата го задържат една нощ под наблюдение. Четири дни са съвсем достатъчни той да се възстанови и да тръгне на работа. Което означава, че ще ползва по-малко болнични и в края на краищата ще излезе по-евтино на държавата, пише още в. Седмичен труд.

Посетете страницата на Миниинвазивна хирургия.

Share