40 000 българи страдат от нарушения на ритъма на сърцето

Това обяви доц.д-р Иво Петров от Токуда при откриването на първото отделение по Електрофизиология на територията на многопрофилна болница

40 000 българи страдат от ритъмни нарушения на сърцето, като огромна част от тях нямат достъп до съвременно лечение. Това обяви доц.д-р Иво Петров – началник на Клиниката по Кардиология на МБАЛ „Токуда Болница София” и национален консултант по инвазивна кардиология при откриването на първото отделение по Електрофизиология на територията на многопрофилна болница у нас.

Авангардната структура ще бъде част от Клиниката по Кардиология и в нея ще могат да се лекуват всички здравноосигурени българи. Приемът ще бъде по клинични пътеки, изцяло финансиран от НЗОК, средният престой е около 2 дни. „Записани са 60 души в листа на чакащите за съвременно лечение на предсърдно мъждене или аритмии”, сподели пред журналисти доц. Иво Петров. Той добави, че до този момент на много българи им се е налагало да пътуват за лечение в чужбина. „Въпреки всичко стандартът е 1 електрофизиологична лаборатория на 1 милион население. У нас вече разполагаме с 2 лаборатории, но и с нас  покритието не е оптимално”, подчерта водещият кардиолог.

Доц. Петров е категоричен, че най-модерното лечение на електорифизиологични проблеми като предсърдно мъждене се повлияват най-благоприятно чрез т.нар. аблация. При тази процедура се елиминират напълно нарушенията от електрическите импулси, които изваждат сърцето от нормалния му ритъм. В 80% лечението е успешно и едномоментно, тоест след интервенцията утежнената медикаментозна терапия, която пациентите са приемали до инвазивната процедура, се редуцира, а пациентът е практически здрав.

Токуда Болница София разполага с последно поколение оборудване за електрофизиология, а началникът на отделението – д-р Васил Трайков е единственият български електрофизиолог, който е сертифициран в Европейския съюз за извършване на авангардните процедури.

Стартът на отделението по Електрофизиология бе даден с международен практически курс, на който доц. Петров и д-р Трайков работиха съвместно с колегите си от Университетската болница Папуърт, Кеймбридж – проф. Лен Шапиро и проф. Саймън Фин. Чрез трансмисия в реално време те демострираха  съвременни подхода в електрофизиологията извършвайки 3 комплицирани процедури.

За записване и консултация в отделението по Кардиология и Електрофизиология: 02/403 4912, 02/403 4116 и 02/403 4000