11 годишно дете в критично състояние след два прекарани инсулта и поради ново запушване на итракраниална мозъчна артерия бе спасено след прилагане на ендоваскуларно лечение в МБАЛ “Токуда Болница София”. Екип инвазивни кардиолози и неврохирурзи извършиха сложната процедура за първи път в България при пациент в толкова млада възраст. До този момент у нас не е прилагана ендоваскуларна /вътресъдова/ техника за подобни  животозастрашаващи състояния при деца.

11-годишното момиче постъпва в Токуда след два претърпяни инсулта и установена критична стеноза на един от основните съдове, захранващ дясното мозъчна полукълбо. Мултидисциплинарният екип на болницата под ръководството на доц. д-р Иво Петров - началник на клиниката по Кардиология и ангиология незабавно предприе действия за извършване на животоспасяващата процедура. За да бъде възстановено кръвоснабдяването на мозъка и преодолян рискът от инсулт, лекарите отпушиха /реканализираха/ засегнатата артерия. В момента детето е в стабилно състояние и се възстановява успешно.

“Ендоваскуларната процедура представлява навлизане с катетър през бедрената артерия под ангиографски контрол. Самото инвазивно проникване толкова навътре в мозъка е много авангардно като медицински подход и изисква висока квалификация  и опит на лекарите”, обясни доц. Иво Петров. “Предизвикателството е още по-голямо при деца, тъйк като съдовете им са значително по-малки и тънки. След достигането до увредения участък на съда той се реканализира /отпушва/ със специален балон, за да се възстанови кръвоснабдяването и да се избегне загиването на мозъчна тъкан.” допълни още  той.