Пластично-възстановителна и естетична хирургия

Увеличаване на бюст


Кога се пристъпва към увеличаване на бюста?

Най-често кандидатите за тази хирургическа интервенция са жени с малък или нормален по размер бюст, които желаят да го увеличат.

Обикновено към хирургичното увеличаване на бюста се насочват и дами със следните физически особености:

  • с недоразвит бюст
  • с непропорционално развити гърди 
  • с една гърда значително по-малка от другата

в случаи, когато оригиналната форма и обем са претърпели загуби поради бременност, раждане, стареене или специфични заболявания.

Консултацията

Големината на желания размер на бюста се определя по време на консултацията и зависи основно от три фактора:

 - Желанието на пациентката

 - Възможността на ложето да побере определен обем имплант

 - Телосложнението на пациентката

По време на консултацията се обсъждат размерът на желания бюст, възможните оперативни достъпи, видът импланти, възможните рискове и усложнения.   

Интервенцията

За целите на гръдното увеличаване са използуват силиконов гел или специални имплантанти. Има няколко варианта за изпълнение на хирургическите разрези, от един или два инча под гърдите покрай гънката, полулунен, следващ долният край на ареолата, или разрез при подмишницата. В повечето случаи преценката е необходимо да се направи от съответния специалист след консултация с пациента.

Дали имплантантът ще бъде поставен върху или под гръдния мускул ще зависи от всеки случай и на типа на избраната имплантация. След извършване на разреза, в така направения джоб се поставя имплантанта зад гърдите или под гръдния мускул. Ако гърдите са увиснали се препоръчва лифтинг по време на операцията по увеличаването им. Безспорна е и помощта на компютъра при направата на правилният избор за големина и форма на гърдите.

Обичайно при такава операция се използва обща анестезия амбулаторно в специализирано хирургическо заведение.

Възстановяване

Ще има временно болезнено усещане и чувствителност, отток, промяна в чувствителността на зърното, чувство за натъртеност в продължение на 2-3 седмици. Връщането на работа, ако пациента не е физически напрегнат, е възможно след няколко дни. Необходимо е използването на сутиен за около месец, а започване на физически упржнения е възможно 2 - 3 седмици след операцията.