Пластично-възстановителна и естетична хирургия

Липосукция

Какво е липосукция?

Липосукцията (липоаспирация, липопластика, липоскулптуриране) е пластична операция, при която се изсмукват мазнини от различни области на човешкото тяло, а именно: брадичка, шия, горната част на ръцете, гърдите, гърба, корема, "паласките", ханша, "бричовете", бедрата, коленете, прасците и глезените. Тя може да се провежда както като самостоятелна намеса, така и в съчетание с лифтинг, намаляващи операции на млечните жлези, абдоминопластики и др.

Какво не е липосукция?

Трябва дебело да се подчертае, че тази оперативна намеса не е алтернатива на спортуването и здравословното хранене и в никакъв случай не представлява начин за нормализиране на телесното тегло. При нея  се отстраняват локализирани мастни натрупвания и по този начин се подобряват формите на тялото.

Как протича консултацията?

При първоначалния преглед се уточняват очакванията на пациента, наличието на придружаващи и минали заболявания, вредни навици  и алергии, както и евентуални планове за промяна на теглото. Препоръчително е при намерение за пазене на диета операцията да се предприеме след нейното приключване. Както при всяка друга интервенция съществуват специфични рискове, които се дискутират по време на консултацията.

Видове:

Както повечето хирургични техники и липосукцията е преминала през различни етапи на развитието си, като понастоящем се различава основно по:

1.Състава и количеството инфилтриран разтвор: суха, има предимно историческо значение; мокра; супермокра и тумесцентна; и
2. По всмукващия мастните натрупвания агент: ултразвукова, вибрационна и т.н.

Особен вид е т.нар. "лазерна липосукция", при която с помощта на лазерна коагулация на тъканите се засилва липолизата и се усилва "прилепването" на надлежащата кожа. Приложението на този метод все още е дискутабилно в световен мащаб. Всяка от техниките има своите привърженици, но окончателният резултат обикновено е идентичен. Предпочитаната анестезия е общата или епидуралната при работа върху долната половина на тялото. При почти всички случаи се инфилтрират разтвори в оперативната област, които облекчават процеса на изсмукването. След това се правят малки разрези по съседство с третираната област, през които се вкарват аспирационните канюли. След завършване на операцията последните се зашиват с атравматични конци и мястото на разреза с течение на времето става почти незабележимо. Количеството изсмукана мастна тъкан варира в широки граници, като с увеличаването му над 3 литра може да се наложат допълнителни реанимационни мероприятия, които да подпомогнат организма в компенсирането на загубите в белтъчния и водно-солевия баланс. В края на операцията се поставят пристягащи превръзки. Понякога се налага поставяне на дренажи.В ранния следоперативен период се наблюдават отоци и синини, като изразеността им варира. Задължително се носи ластично бельо и/или чорапогащници в първия месец. Пациентът се изписва след 1-2 дни. Понякога се налага употребата на обичайните аналгетици в ранния следоперативен период. Препоръчва се щадящ двигателен режим, конците се свалят на 7-я следоперативен ден.

Какъв е ефектът?

Окончателният резултат зависи от обема на изсмуканите мазнини, еластичността на надлежащата и околната кожа, наличието на вредни навици на пациента, изразеността на подлежащата мускулна тъкан и  протичането на следоперативния период. Ликвидирането на третираното мастно натрупване е окончателно в повечето случаи и при наддаване на тегло не се появява отново.