Клинична лаборатория

Тест за скрито кървене от стомашно-чревния тракт - указания за пациента

ТЕСТ ЗА ОТКРИВАНЕ НА СКРИТО КЪРВЕНЕ В ИЗПРАЖНЕНИЯ

Указания за пациента

Тестът за откриване на окултно (скрито) кървене в изпражненията е качествен тест (да/не) за откриване на кръв (която не се вижда с просто око) в изпражнения. Препоръчва се също като скринингов тест за ранно откриване на карцином на дебелото черво.

От критично решение за надеждността на теста е правилното му изпълнение от пациента.

Тестът се позитивира само при наличие на човешки хемоглобин, поради това не се налага специална диета преди провеждането му. От друга страна се препоръчва  прием на храни, богати на фибри като зеленчуци, салати, плодове, пълнозърнест хляб, ядки, тъй като това с голяма вероятност може да причинява кървене от евентуален карцином. 

Менструация -  се препоръчва провеждане на теста по време на меструация. Моля, отложете  с 7 -10 дни. 

Тестът не се провежда при наличие на кървящи хемороиди.

Тестът не се провежда при наличие на кръв в урината.

Диария - не се препоръчва провеждане на теста по време на диария.

Препоръчително е спиране на лекарства от групата на НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства, например аспирин) , тъй като могат да доведат до кървене в гастроинтестиналния тракт.

Има редица други заболявания, които са свързани с кървене в гастроинтестиналния тракт и позитивен тест, без да има карцином на дебелото черво. Някои от тях са:

  • руптури на язви в гастроинтестиналния тракт
  • варици на хранопровода
  • рак на стомаха
  • Мекелов диветрикул
  • улцерозен колит
  • полипи на дебелото черво
  • хемороиди 

Вземане на проба от изпражненията

Пробата от изпражненията трябва да се сложи в контейнер, предназначен за тази цел. Количеството да е с обем около 20 милилитра (колкото орех). Препоръчително е да се вземат две или три парченца от различни места на изпражненията. Пробата трябва да се занесе в Клинична лаборатория, като до тогава се съхранява в хладилник (при 2 – 8 °С), максимум 3 дни.