Физикална и рехабилитационна медицина

Шрот терапия при сколиоза

История на Шрот метод за неоперативна терапия при сколиоза

Практикуването на Шрот метода има дълга история и основно се прилага за корекция на сколиоза. Базира се на триизмерна корекция на тялото, правилно дишане, правилна позиция на таза и специфични упражнения, както и на обучение на пациентите с цел да продължат лечението в домашни условия. В допълнение към силата на собствените мускули, Шрот разчита и на силата на гравитацията и силовото натоварване. Целта е да се установи баланс в позата на детето. Методът е въведен и популяризиран за пръв в Германия от Катерина Шрот и дъщеря и Криста Лехнерт Шрот. Благодарение на отличните резултати, които постига, се разпространява бързо в Европа и по света. 

Какво представлява методът

Шрот методът е съвкупност от специализирани кинезитерапевтични процедури за деца над 8-годишна възраст с установена сколиоза до 40 градуса. Методът има доказан ефект за подобряване на възможностите и капацитета на тялото на деца и подрастващи с изкривявания на гръбначния стълб. 

Рехабилитацията цели подобрение във функционалността, възможностите и капацитета на тялото на пациента със сколиоза. Първоначалната фаза на рехабилитацията се базира на правилното поставяне на диагнозата и точната оценка на общото състояние на пациента, с цел да се назначи най-подходящо лечение. 

В АСК УМБАЛ Токуда се прилага Шрот терапия под две разновидности:

Интензивен 5-дневен курс на обучение

Целта на обучението е да позволи на деца с установена сколиоза да овладеят програмата от упражнения, която да продължат да практикуват дори и след приключването му в индивидуални домашни условия, като в последствие контролно са наблюдавани от специалист. За удобство на учениците и техните родители, тази форма на терапия се провежда по време на ученическите ваканции.

Индивидуална ежедневна и продължаваща терапия

Целта на индивидуалните упражнения и продължаващата Шрот терапия е да запазят и надградят усвоените в рамките на интензивния курс упражнения, с което да се предостави по-високо и устойчиво качество в сравнение с упражненията в домашни условия. 

Интензивният курс и индивидуалните обучения се провеждат всеки делничен ден в залата по кинезитерапия в центъра по рехабилитация в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда на етаж Б1.

Допълнително предимство на обученията е, че те помагат на децата да променят стойката и позицията на тялото си в своето ежедневие и навици.

Шрот упражненията са подходящи и за деца, преминали хирургия на сколиоза и се прилагат с модифицирани упражнения, съобразени с постоперативното им състояние.

Шрот терапията в Болница Токуда се провежда както за деца над 8-годишна възраст, така и за възрастни пациенти със сколиоза и кифоза.

За информация и записване

Телефони за информация и записване:

Нашите специалисти

Мариана Попова - кинезитерапевт

Отделение по Физикална и рехабилитационна медицина

Сертифициран Шрот терапевт

През 1991 г. завършва Медицински колеж „Й. Филаретова“ към Медицински университет-София специалност „Рехабилитация“. През 2001 г. завършва Национална спортна академия „В. Левски“ - София специалност „Кинезитерапия“. През 2015г. придобива магистърска степен по „ обществено здраве и здравен мениджмънт“ към Факултет по обществено здраве към Медицински университет-София.

Придобити следдипломни квалификации:
Schroth English Training Course „ Asklepios Katharina-Schroth-Klinik“ Bad Sobernheim, Germany.
„Рехабилитация на заболявания и следоперативни състояния на опорно-двигателния апарат“ – ВМА-София.
„Някой аспекти на кинезитерапията в ортопедията и травматологията“- проф. Нелсон Кофи (САЩ) - НБОТ „проф. Б. Бойчев“.
„PNF -Приложение на невродинамиката в неврорехабилитацията", инструктор: Zdenka Sefman IPNFA advanced instructor (Slovenia) – Болница Токуда - София

Професионален стаж:
От 1993 г. работи в НБОТ „проф, Б. Бойчев“- Г. Баня, където има дългогодишен опит в областта на рехабилитацията в ортопедията и травматологията. Работи в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда от самото начало и е преминала специализация в болниците на „Токушукай Медикъл Корпорейшън“ в Япония.