Физикална и рехабилитационна медицина

Лечение на болката

В отделението по Физикална и рехабилитационна медицина на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда приоритет имат безлекарствените нетрадиционни методи – иглотерапия и лазертерапия, повлияващи болката, причинена от различни заболявания.

Една от успешните и най-често практикувани дейности от високо квалифициран персонал е иглотерапията (акупунктура)Тя е най-старата професионално практикувана медицина. Възниква в Китай и постепенно навлиза в Европа.

Иглотерапията представлява забождане на специални игли в специфични точки на тялото, т.нар. Биологично Активни Точки (БАТ), които са  разположени по енергийни канали (меридиани). Традиционната китайска медицина обяснява ефекта от този метод чрез регулиране на енергията Чи, която тече по меридианите и при заболяване настъпва неин дисбаланс. Чрез стимулирането на БАТ, които са повърхностно разположени по хода на меридианите, се възстановява хармоничната циркулация на енергията по тях. Съвременното научно обяснение на метода е чрез рефлекторно въздействие върху хипоталамо-хипофизарната система, която произвежда необходимите хормони и биологично-активни вещества и по този начин нормализира физиологичните и биохимични процеси в организма. Преките ефекти са увеличено кръвообращение, намаляване на болката, премахване на възпалението, успокояване на нервната система, намаляване на мускулните спазми, стимулация на имунната система.

Заболяванията, при които се провежда иглотерапия са много, но най-честите са дископатии, дискови хернии, радикулити, полиневропатии, тригеминална невралгия, болки в гърба, състояния след инсулти, функционални нервни заболявания – главоболие, мигрена, безсъние, невроза, стрес; артрози, тендовагинити, епикондилити, травматични ставни заболявания; наднормено тегло, тютюнопушене и др. 

Друг метод, който отделението предлага, е лазертерапията и лазерпунктурата. Налице е високотехнологичен апарат, работещ с различни параметри, подходящи при голям брой заболявания – дегенеративни, възпалителни и травматични заболявания на опорно-двигателния апарат (артрози, артрити, тендовагинити, епикондилити, изкълчвания, навяхвания, счупвания), заболявания на нервната система (дископатии, радикулити, неврити, херпес зостер и др.), бавно зарастващи трофични и следоперативни рани, декубитуси, рино-синуити, отити, хематоми (травматични или следоперативни) и др.. Лазертерпунктурата има редица предимства пред иглотерапията – безболезненост, асептичност, лесна приложимост. Лазертерапията има мощен обезболяващ, противовъзпалителен, съдоразширяващ, трофичен и стимулиращ имунната защита ефект.

Иглотерапия и лазертерапия в отделението практикуват специалисти по физикална и рехабилитационна медицина, провели обучение при водещи иглотерапевти и с дългогодишен опит. Процедурите се провеждат всеки ден в курс от 10 – 15 сеанса в зависимост от заболяването. Преди започване на лечението се провежда подробен и задълбочен преглед за уточняване на методиката, по която ще се прилага иглотерапията. Записването за преглед става на локалната регистратура на отделението или на тел. 02/403 4925

Новост в нетрадиционните лечебни методи на отделението е термо-масажната терапия Ceragem, чието въздействие съчетава следните лечебни методи: мануална терапия – метод, при който се освобождават притиснати нервни коренчета, чрез корекция на неправилната позиция на прешлените на гръбначния стълб; масаж  един от най-старите методи за премахване на болка, релаксиране на мускули и стимулиране на цялото тяло; мокситерапия – метод, който използва топлинната стимулация на акупресурните точки, което повишава кръвната циркулация и води до обща релаксация; инфрачервени топлинни лъчи – повишават кръвната циркулация на цялото тяло и подобряват общото здравословно състояние. Процедурите се провеждат през ден в курс от 10 посещения, задължително след преглед от специалист.