Дерматология и Венерология

Корекция на отпусната кожа на горен клепач

Корекция на отпусната кожа на горен клепач е процедура, подобряваща вида на горния клепач.

Възрастовите промени на кожата се проявяват особено видимо в областта на лицето.

Те са свързани с промяна в тонуса, еластичността, релефа, което води до отпускане и изтъняване на кожата, загуба на обеми, промяна в лицевия контур, задълбочаване на съществуващите и поява на нови бръчки.

За най-важна част от лицето се приема средната трета, която включва веждите, горните и долните клепачи и скулите.

Първите възрастови промени се появяват около 30-те с оформянето на т.нар. "пачи крак" бръчки. Постепенно се оформя удължаване и отпускане на кожата на долния клепач с офoрмяне на пътя на сълзите и редуциране на обема на скулата с изглаждане на контура на лицето. Към 40-те се наблюдава отпускане на кожата на горния клепач, което освен, че затруднява нанасянето на грим, също придава уморен и тъжен вид на лицето. Понякога отпускането на кожата на горния клепач е толкова изразено, че може да пречи на зрението.

Докато промените под окото се коригират успешно с неоперативни техники - лазер, радиочестота, инжектиране на филъри, то корекцията на отпуснатия горен клепач става оперативно.

След  сваляне на конците остават дискретни видими белези, скрити в гънката на клепача. Постепенно белезите избледняват и стават незабележими.Манипулацията се извършва под локална анастезия (обезболяване) и продължава около 40 мин. Конците се свалят след 5 до 7 дни. Въстановителният период е около 2 седмици, като пациента трябва да бъде подготвен  за възможни отоци  и хематоми (кръвонасядания) под очите, които преминават за около седмица.

Нанасянето  на грим е възможно веднага след свалянето на конците, което прави въстановителния период  лесен и не налага прекратяването на социалните активности.