Aa
Дерматология и Венерология

Детска дерматология

Отделението по Дерматология извършва детски кожни прегледи. Специализираните консултации могат да бъдат както с направление от НЗОК, така и платен прием.

„Напоследък наблюдаваме увеличаване на честотата на кожните проблеми при децата като типичен пример за това е атопичният дерматит. Ето защо с обособяването на детски дерматологичен кабинет ние целим да подобрим достъпа на най-малките до навременна диагностика и лечение на кожните заболявания в детска възраст”, казва Доц. д-р Здравка Демерджиева, д.м. – началник на отделението по Дерматология и венерология на Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. Д-р Демерджиева допълва, че вече са разработени програми за ограничаване на вредните въздействия от слънчевите лъчи и за профилактични грижи при деца с атопичен дерматит.

 

Основните терапевтични направления са:

  • диагностика и лечение на акне
  • диагностика и лечение на контактен дерматит
  • диагностика и лечение на уртикария
  • диагностика и лечение на псориазис
  • диагностика и лечение на вирусни и бактериални инфекции на кожата
  • диагностика на бенки и други пигментни образувания на кожата
  • профилактика на полово-предавани инфекции при юношите
  • обучение на родители за грижи за кожата на новороденото и др.

Консултант към кабинета и отделението по Дерматология е Чл. кор. проф. д-р Николай Цанков – Национален консултант по дерматология и венерология и носител на престижната награда Лекар на годината за 2005 г.

 

Децата и слънцето

Интервю с Доц. д-р Здравка Демерджиева за списание "Практическа педиатрия"

Въпреки че на повечето продукти пише с какъв фактор са, как да се ориентираме при покупката и трябва ли да имаме предвид и възрастта на детето?

Не. Фактор 50+ е подходящ за детската кожа като възможности за защита.

Колко често трябва да се използват слънцезащитните продукти?

Когато фотозащитният продукт се ползва на море – 3 до 4 пъти дневно. Важно е да се нанесе 20 минути преди отиването на плаж. Ако продуктът е водоустойчив, се нанася два пъти дневно. В случай, че детето не е на море или басейн, фотозащитата се нанася два пъти дневно, а ако е водоустойчива – еднократно.

Необходимо ли е след плаж децата да използват хидратираща козметика?

Не е задължително, но по съвет на дерматолога или по преценка на родителите след плаж може да се нанесе подходящ за детската кожа хидратиращ продукт.

Какво не трябва да съдържа козметиката за деца?

Детските фотозащитни кремове следва да съдържат основно минерални филтри и не трябва да имат консерванти, оцветители и ароматизатори. Родителите да се ориентират за марка по съвет на  дерматолога си. Препоръчва се тези кремове да се купуват от аптеките, а не от сергиите.

Сравнително отскоро на пазара се появиха слънцезащитни  продукти със степен на защита 70. Това не ли е прекалено висок фактор за децата и не ги ли лишава от ценния витамин D?

Европейският стандарт, който е на основа на най-строгия такъв – австралийския – е 50+.

Какви поражения може да нанесе слънцето върху чувствителната детска кожа?

В случай на прекалено излагане ултравиолетовите лъчи могат да предизвикат сериозни поражения на чувствителната детска кожа, които могат да бъдат моментални или отложени във времето, но със сериозен ефект: слънчеви изгаряния, увеличен брой на бенките, застаряване на кожата, рак на кожата. Децата са особено уязвими и податливи на рисковете на ултравиолетовите лъчи, поради това че кожата им е незряла и няма надеждна защита. Най-добрата защита за децата от вредните лъчи на слънцето е сянката и шапката, както и слънцезищет фактор 50+,

А какви са ползите от него?

Както вече подчертах слънцето е изключително важно за развитието на децата. Благодарение на слънчевата светлина в кожата се синтезира витамин Д, който е най-надеждната профилактика на рахит в детска възраст. Лъчите с дължина B, които достигат до кожата, са единственото средство за синтез на така необходимия витамин Д. Той регулира метаболизма на калция в организма, а това е важно за растежа и здравината на костите, за нервната система, за имунитета, за секрецията на инсулин, за кръвното налягане - важен е за профилактиката и лечението на много сърдечни и автоимунни заболявания и др. Слънчевата светлина е много полезна и за новородените деца с жълтеница. Тя помага за бързото извеждане от организма на билирубина, който придава на кожата този жълтеникав оттенък.

Съдейки по вашата практика, какви са най-честите проблеми, предизвикани от слънцето, при децата? 

На първо място това са слънчевите изгаряния, но най-опасните вреди от слънцето са термалните гърчове като резултат от претопляне. Децата са с несъвършена система за терморегулиране и трябва да ги пазим много надеждно – винаги да са с шапка и леко облечени през лятото, особено в горещините. Голямо значение има и приемът на много течности. Относно изгарянията – слънцезащитата трябва да се подновява и да бъде с препоръчителния фактор 50+.

Доколко опасно е слънцето за децата с лунички и бенки?

За тези деца слънцето е най-опасно. Обикновено децата с лунички имат рижа или близък до рижия цвят коса. Именно те са в най-рисковата група за развитие на злокачествени образувания на кожата и към тях трябва да бъдем най-внимателни. Децата с бенки също са обект на повишено внимание. За тях в пълна сила важат препоръките – да не се излагат на директно слънцегреено особено в горещите часове на деня през лятото и да бъдат защитени с фотопротектиращи кремове 50+.

В крайна сметка – слънцето приятел или враг е на децата?

Нито едно същество на планетата Земя - нито хората, нито животните, нито растенията могат да живеят без слънце. То е основен източник на енергия - светлина и топлина, без които живот би бил невъзможен. Затова спокойно можем да учим децата ни, че слънцето е техен приятел, но също така и да ги научим как да се пазят от вредното му въздействие особено през горещите месеци. Още веднъж подчертавам, че освен от слънчевите изгарания, трябва да пазим децата от претопляне поради несъвършената им терморегулаторна система. Нека играят на сянка, защитени с фактор 50+ през лятото и в часовете от 12,00 до 17,00 да бъдем особено бдителни за малчуганите.