Дерматология и Венерология

Дерматохирургия

В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда оперативно се отстраняват всички видове доброкачествени и злокачествени новообразувания на кожата.

Най-честите доброкачествени кожни новообразувания, които се премахват оперативно, са бенките. Това се прави в следните случаи:

  • При диспластична бенка, т.е. бенка с неравни очертания, неправилна форма, неравномерна пигментация или такава, която нараства, променя се или кърви. 30% от случаите на малигнен меланом (най-злокачественият тумор в човешката патология) се дължат на „израждане” на съществуваща диспластична бенка.
  • По козметични причини - когато пациентът се оплаква от големи, загрозяващи лицето или открити части на тялото бенки, които най-често са доброкачествени.
  • Когато бенката се намира в зони на честа травма и натиск – например при бръснене, под ластик, колан и т.н.

При съмнение за повишен риск от злокачествена промяна на някоя бенка тя трябва да бъде отстранена и задължително изследвана хистологично. Колкото по-рано се оперира и изследва „съмнителното” образувание, толкова по-голям е шансът за окончателно и пълно излекуване на рак на кожата.

Хирургичното отстраняване се извършва под местна упойка, което осигурява пълно обезболяване и комфорт на пациента. Туморът се изрязва до здраво и оперативната рана се затваря с хирургичен шев, който се сваля след 7-10 дни.