Дентална медицина

Парадонтология

Пародонтът представлява всички тъкани които обграждат и задържат зъба в устната кухина.

Като такъв комплекс, пародонтът също страда от някои заболявания. Най-често срещани са възпалителните заболявания на пародонта.

В зависимост от това, дали възпалението е обхванало само гингива (т.нар. венец ), заболяването е гингивит.

Гингивитът представлява обратимо възпалително заболяване на гингивалния ръб, при което след проведено лечение се възстановяват тъканите.

Пародонтитът представлява възпалително заболяване на пародонта, което обхваща освен гингивата и подлежащата кост.

Диагнозата пародонтит иили гингивит винаги се поставя след обстоен клиничен преглед и рентгенова снимка. Лечението на пародонтита вклучва комплекс от действия от страна на клинициста и пациента. Пациентът е важен участник във всеки лечебен процес.

Поддържащата терапия(поддържащо лечение) при пародонтит след всяко успешно проведено пародонтално лечение е необходима поддържаща терапия. Целта на поддържащата терапия е да не позволи връщане на заболяването. Поддържащата терапия се състои в регулярно премахване на зъбната плака и зъбния камък от страна на клинициста, както и мотивация за орална хигиена и евентуално отстраняване на пропуските при личната орална хигиена.Честотата на визитите се определя индивидуално в зависимост на рисковия профил на пациента.

През определен период се провеждат контролни прегледи които имат за цел установят наличието или липсата на прогресия на пародонталното заболяване.