Акушерство и гинекология

Женска консултация и раждане

Скъпи бъдещи майки,

В кабинетите по Акушерство се извършва проследяване на бременността по Здравна каса или платено след предварително записан час на телефон: 02/403 4928

ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА БРЕМЕННОСТ ЗА ЗДРАВНООСИГУРЕНИ ПАЦИЕНТКИ И РАЖДАНЕ

За да отговори на високите изисквания на своите пациенти към качеството на медицинските ни услуги, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда предлага редица дейности и услуги, които не се финансират от Националната здравноосигурителна каса.

Всяка бъдеща майка може да избере да проследява бременността си – т.нар. женска консултация - при нас или в друго лечебно заведение. За бременните, които не са били наблюдавани в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, но желаят да родят тук, се извършва предродилна консултация. Целта на този първи преглед на бременната жена при нашите специалисти е да се обмени цялата необходима информация, за да се гарантира максимално спокойно и безпроблемно раждане. За тази цел е необходимо бъдещата майка да носи цялата медицинска документация от периода на бременността, а в случай на репродуктивен или друг хроничен здравословен проблем - и от преди това. Нужна е също обменната карта, която се издава на всяка бъдеща майка 45 дни преди термина на раждане от специалиста, който води женската консултация.

Няколко неща, които е необходимо да знаете:

 1. Първото посещение за женска консултация по Здравна каса става с направление №3 от личния лекар (код 9 – ''майчино здравеопазване'' или код 11 – "преизбор на специалист АГ")
 2. До осми месец на бременността консултациите се проведжат веднъж месечно. (Необходимо е записване на тел.: 02/403 4928)
 3. НЗОК заплаща за две ехографски изследвания по време на бременността, като в това не се включва феталната морфология. Всяко следващо ехографско изследване се заплаща от пациентките.
 4. Във всеки един от трите триместъра на бременността (между 11-14 г.с., 16-20 г.с. и 28-31 г.с.) се извършва Фетална морфология. 
 5. Препоръчително е в първи триместър на бременността всяка бременна да премине през комплексен скрининг (наричан още биохимичен скрининг) за оценка на риска от генетични заболявания и усложнения на бременността. Този скрининг включва ехографско изследване и кръвно изследване, които не се заплащат от НЗОК.
 6. След осмия месец на бременността консултациите са два пъти месечно, а в деветия – всяка седмица.
 7. При просрочване срока за раждане, всеки ден се проследяват сърдечните тонове на плода.
 8. Ако сте проследявала бременността си при нас и желаете да родите тук, можете да изберете Ваш личен акушер-гинеколог, който ще води раждането, заедно със своя екип. С него се провежда предродилна консултация, която включва преглед и ехографско изследване. Консултацията не се включва във финансирането от Здравната каса.
 9. За да постъпите за раждане в болницата Ви е необходимо направление №7 за хоспитализация, което се издава от личния или проследяващия бременността лекар. Здравната каса финансира раждане, но за да можем да Ви предложим качеството и условията, които заслужавате, разходите на болницата надвишават това финансиране. Затова част от изследванията и услугите, които предлагаме, се заплащат. (Вижте по-долу)

След изписването пациентката и новороденото могат да се възползват от два безплатни прегледа в рамките на 30 дни.

По Здравна каса пациентките имат право на контролен преглед до 7-я ден при специалистът, проследявал бременността, и един преглед между 30 и 42 ден след раждането.

ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА БРЕМЕННОСТ ЗА НЕОСИГУРЕНИ ПАЦИЕНТКИ

 • Записване за първи преглед (женска консултация) при акушер-гинеколог в Родилен сектор. Kонсултацията включва преглед, ехографско изследване и беседа с лекаря. Ако пациентката е в начална бременност е нужно да се направят рутинни изследвания в лабораторията на болницата по преценка на специалиста.
 • Във всеки един от трите триместъра на бременността (между 11-14 г.с., 16-20 г.с. и 28-31 г.с.) се извършва Фетална морфология.
 • Препоръчително е в първи триместър на бременността всяка бременна да премине през комплексен скрининг (наричан още биохимичен скрининг) за оценка на риска от генетични заболявания и усложнения на бременността. Този скрининг включва ехографско и кръвно изследване.
 • Рутинни лабораторни изследвания и предродилна консултация в 7-ми месец от бременността.
 • При просрочване срока на раждане, всеки ден се проследяват сърдечните тонове на плода.
 • При постъпване за раждане на пациентката се изготвя предварителна план-сметка от приемния кабинет.
 • При изписване пациентката заплаща направените лабораторни изследвания и консултации с други специалисти по време на престоя на Централна регистратура на болницата.
 • След изписването пациентката и новороденото могат да се възползват от два безплатни контролни прегледа в рамките на 30 дни.

В обновения акушеро-гинекологичен и неонатологичен комплекс на разположение на пациентките ни са:

 
• Висок клас болнични легла с автоматични режими за регулиране на позицията
• Система за бързо повикване на дежурния медицински персонал
• Индивидуално санитарно помещение с модерен и адаптиран за нуждите на пациентите дизайн
• Централна климатична система с възможност за индивидуално регулиране на температурата
• LED телевизори и Wi-Fi интернет мрежа

В индивидуалните стаи пациентките могат да се възползват също от:
• Възможност за престой на придружител с луксозен кът за почивка и работа
• Кухненски сет с мини хладилник
• Сейф каса

За повече информация: 02/ 403 4000 и 02/403 4928