Акушерство и гинекология

Детска гинекология

В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда има специализиран Kабинет по детско-юношеска гинекология. Намира се на етаж 5 на лечебното заведение. Завеждащ кабинета е д-р Сесил Кедикова, сертифициран детски гинеколог. 

За записване на преглед: тел.: 02/403 4928, 02/403 4000 или *5544


Към кого да се обърнем, ако се тревожим, че нещо не е наред с гинекологичното здраве на малкото момиче?

Детско-юношеска гинекология е направление в гинекологията, което касае гинекологичното здраве на момичето от раждането до пълнолетие. Както във всяка част от медицината, и тук съществуват някои съществени специфики на дейността. Те са свързани с анатомията, физиологията и патологията на половата система, както и с психо-емоционалното развитие в различните възрасти. 

Профилактичен гинекологичен преглед при дете

Профилактичният гинекологичен преглед при малко момиче е част от профилактичният гинекологичен преглед изобщо и като такъв – е насочен към здравото момиче, при което няма никакви оплаквания. Той има за цел превенция (недопускане или намаляване вероятността от възникване) на заболяване.

Независимо дали се касае за наличие или липса на оплаквания – има няколко основни момента в живота на момичето, които биха го довели на първи гинекологичен преглед.

Кога да посетим кабинет по детско-юношеска гинекология?

1. След раждане – Първият преглед от детски гинеколог е възможен още в най-ранните месеци след раждане (най-често 3-6 месечна възраст) при всяко съмнение за правилна анатомия на външните полови органи, синехия, възпалителни състояния или просто въпроси свързани с тоалета на малкото момиче.

2. В случаите на зачервяване, течение, мирис, зацапване на бельото във всяка възраст на момичето.

3. При начало на развитие на вторични полови белези (окосмяване на пубис, подмишници, растеж на млечни жлези) под 8 години, липса на такива след 14 год.

4. При липса на менструация след 16 години при наличие на вторични полови белези или липса на менструация след 14 години, при липса на такива.

5. След менархе – моментът на настъпване на първата менструация. Често това е мометът, в който родителите се сблъскват с предизвикателството да обяснят какво се случва с организма на девойката и да повдигнат разговор за сексуалния живот. Първата среща с детски гинеколог може да протече като специализирана детско-гинекологична консултация под формата на непринуден разговор.

6. При нередовна менструация – закъснение над два месеца.

7. Рязка промяна в телесното тегло – отслабване/ напълняване. Телесното тегло има значение за менструалната функция и по-специално разпределението на тъканите в организма – каква част от телесното тегло се пада на мастната тъкан, каква – на мускулната, на костната тъкан, каква част е вода. Особено в случаите на СПКЯ, диабет, затлъстяване в семейството.

8. “За” или “против” ваксините срещу HPV? За консултация и помощ при вземане на информирано решение.

9. След начало на полов живот. Признато или не - това е преломен момент в живота на всеки човек. Младата жена е изправена пред напълно нов за нея свят, към който е добре да се подходи информирано.

Басейн или море? Трябва ли да се притеснявам за малката си дъщеря?

Голяма част от родителите имат притеснения по отношение на контакта на малкото момиче с плувен басейн или морска вода.

Истината е, че голяма част от възпалителните заболявания на външните полови органи биха могли да се проявят или дори да възникнат след почивка на морския бряг или след посещение на басейн. Основният момент, който провокира това, е не толкова замърсяване или “заразяване” от водата, а нарушение в локалния имунитет в областта на външните полови органи. Това би могло да е резултат от общо спадане на имунитета поради промяна на обичайното местоживеене; наличие на инфекциозно заболяване (на горни дихателни пътища, стомашно-чревен тракт и др.); на контакта с химикали, използвани за пречистване на водата или компрометиране на хигиената в областта. В тази връзка се препоръчва да се съблюдават няколко основни момента:

  • Малкото момиче да се приучи да не сяда без бельо на обществено-достъпни повърхности
  • Непосредствено след излизане от водата да се вземе душ и мокрият бански да се смени със сух
  • Да се спазва правилна хигиена на външните полови органи
  • Да се лекуват своевременно възникнали инфекциозни състояния
  • Своевременна консултация в кабинет по детско-юношеска гинекология

Най-често срещани гинекологични проблеми в детскo-юношеската възраст:

1. Вулвовагинит в детска възраст

Вулвовагинитът е силно застъпен гинекологичен проблем на жената във всички възрасти и е едно от най-честите гинекологични заболявания в училищна възрсат. Вулвовагинитът е възпалително заболяване на влагалището и външните полови органи (вулва) на жената (момичето).

Какви са симптомите?

Основно симптомите се изразяват в наличие на вагинален флуор (влагалищно течение), който зацапва бельото и има неприятен мирис; зачервяване; възможен е лек до по-изразен оток; сърбеж и дискомфорт - особено изразени при уриниране (контакт с урина). При поява на кое да е от изброените оплаквания е препоръчително извършване на преглед и/или консултация със специалист детски гинеколог.

На какво се дължи вулвовагинитът?

  • Преди пубертетета влагалището и вулвата имат някои особености, които ги правят до известна степен по-възприемчиви.
  • Липсва естрогенизация, поради което влагалищната стена е изтънена.
  • Липсват лактобацили, поради което киселинността на средата в областта не е достатъчно ниска и това дава възможност на случайно попаднали бактерии да доведат до инфекция.
  • При децата много лесно се пренасят бактерии между устата, носа, ануса.
  • Локалният имунитет на детската вулва и влагалище може да се компрометира в състояние на инфенкция на горни дихателни пътища (инфекция на уши, нос, гърло – кашлица, хрема, съпроводени с/без повишена температура), както и при контакт на детската вулва с химичните субстанции във водата на плувен басйн или при контакт с морската вода. Това в никакъв случай не означава, че малкото момиче не бива да плува. Напротив – всяко желание за спорт би следвало да се насърчава. С цел предотвратяване неприятните последици, най-често е достатъчно непосредствено след плуване да се вземе душ и да се сложи чисто и сухо бельо.

Терапия

Има различни терапевтични подходи, в зависимост от конкретния случай. Обичайно се прилага антибиотично лечение в зависимост от изолирания причинител. Този курс на лечение е само за настящата инфекция и не предотвратява последващи появи на състоянието.

2. Синехия на малките срамни устни

Синехията на малките лабии (срамни устни) е едно доста често срещано състояние при малкото момиченце. Може да се наблюдава за първи път още няколко месеца след раждането или във възрастта между 1 и 3 години. Рядко се появява за първи път след 4-5 годишна възраст. Изразява се в слепване на малките срамни устни една за друга, като между тях прораства съединителна тъкан, подобна на ципа. Нейната дебелина и височина са различни в зависимост от давността на състоянието.

На какво се дължи?

Това не е вродено заболяване. Възникава след раждането. Няма изяснена етипология (причина), но се смята, че стартира при наличие на микролезии, нарушаващи целостта на кожата, най-често при локална инфекция в областтта на вулвата. Подобни условия се създават при зачервяване на детската вулва под пелените в кърмаческа възраст и при вулвовагинит в ранната детска възраст. Има значение правилният тоалет.

Може ли да се предотврати?

Би могло - с правилен тоалет на детската вулва с подходящ за целта козметичен продукт.

Как се лекува синехия на малките срамни устни?

Съществуват различни видове терапевтични подходи. Във всеки конкретен случай се подбира онзи подход, който е най-оптимален за Вашето дете - разбира се, след подробно обсъждане между лекар и родители.

Лечението дефинитивно ли е?

Синехията на малките лабии е състояние, което често рецидивира. Необходима е профилактика на рецидивите. За целта е важно родителите да съблюдават стриктно спазване на инструкциите дадени от специалиста по детска гинекология.

3. Менструални нарушения
Едни от най-често срещаните акушеро-гинекологични оплаквания на девойки в пубертетно-юношеската възраст са нарушенията в менструалната функция. Те могат да се проявят под формата на обилна менструация, липса или закъснение на менструацията с различна продължителност.

Моментът на първа проява на оплакванията може да варира. В някои случаи още менархе (менархе – моментът на поява на първата менструация в живота на девойката) се съпровожда с обилно и дълготрайно маточно кървене, нерядко налагащо болнично лечение. В други случаи - при редовна менструална функция няколко години след менархе - могат да се явят чести маточни кръвотечения през 10-14 дни или периоди с липса на менструация от няколко месеца до трайното и спиране.

Голяма част от девойките в пубертетно-юношеска възраст заедно с менструалните нарушения имат и клинични, ендокринни и ехографски изменения, характерни за СПКЯ. В този смисъл олигоменореята (менструацията се явява през интервал по-дълъг от 35 дни ) до голяма степен се разглежда не като етап в развитието, а напротив - един ранен признак за диагностика на синдром на поликистозния яйчник - СПКЯ, който в по-късна възраст се асоциира с намалена репродуктивна способност. Това налага младите пациентки да бъдат подложени на щателна специализирана оценка на хормоналния и метаболитен статус с оглед максимално ранно диагностициране или отхвърляне на СПКЯ.

Какво представлява гинекологичният преглед на дете?

Често родителите са притеснени при мисълта за това, тяхното малко момиченце да бъде преглеждано от гинеколог, вероятно имайки предвид как протича конвенционалният гинекологичен преглед при жената. Истината е, че специализираният гинекологичен преглед в детска и пубертетна възраст е толкова необходим и възможен, колкото например - стоматологичният преглед в тази възраст.

Детско-гинекологичният преглед има информативност - подобна на конвенционалния гинекологичен преглед, но за разлика от него, тук се използват подход и методи - специфични за детската и юношеска анатомия и психика.

Как протича детският гинекологичен преглед на практика?

В кабинета първо се пристъпва към разговор с родителя/ите и детето. Прегледът се извършва в гинекологично положение на гинекологичен стол с добра видимост и осветеност на гениталната област. Положението на детето твърде често варира спрямо възрастта и конкретните оплаквания като се цели максимален психологичен комфорт на детето без това да компрометира инфирмативността на прегледа. Всички манипулации по време на детския гинекологичен преглед се извършват след информиране на родителя и пациентката и са изцяло съобразени с анатомичните особености на възрастта, както и с факта, че пациентката не води полов живот (интактен химен).