Д-р Мария Николова, дм
Д-р Мария Николова, дм завършва медицина през 2004 г. в Медицински университет – София, като от 2001 г. до 2002 г. се обучава в Медицински университет – Виена, Австрия. Специалност „Хранене и диететика” защитава през 2008 година в МУ – София. От 2005 година работи в Катедра „Хигиена, медицинска екология и хранене” към МУ – София като асистент, старши и главен асистент. Обучава студенти по медицина, дентална медицина и фармация по хранене и хигиена и лекари, специализиращи „Хранене и диететика“. Има над 100 научни участия и публикации у нас и в чужбина.
Научните ѝ интереси са в областта на новоразвиващото се направление от науката за хранене – нутригеномика и нутригенетика, а така също затлъстяване и свързаните с него метаболитни заболявания, микродефицитни състояния, хранене и имунитет, хранителни алергии и интолеранси, детско хранене, оценка на хранителен прием и хранителен статус. Работи като диетолог от 2005 година. От 2023 г. е част от екипа на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.
-
Клинични интереси
- нутригеномика и нутригенетика;
- затлъстяване и свързаните с него метаболитни заболявания;
- микродефицитни състояния;
- хранене и имунитет;
- хранителни алергии и интолеранси;
- детско хранене, оценка на хранителен прием и хранителен статус;
-
Образование
Д-р Мария Николова, дм е завършила медицина през 2004 г. в Медицински университет – София, като от 2001 г. до 2002 г. се е обучавала в Медицински университет – Виена, Австрия. Специалност „Хранене и диететика” защитава през 2008 година в МУ – София.
-
Спецификации и квалификации
Образователна и научна степен доктор по „Хранене и диететика”
Медицински университет – София, Медицински факултет, Катедра „Хигиена, медицинска екология и хранене”
Доктор по медицина
Следдипломен курс по клинично хранене
Основен курс по клинично хранене
ESPEN, Варшава, Полша
Следдипломен курс по клинично хранене
Курс по клинично хранене за напреднали
ESPEN, Мастрихт, Холандия
Диплом за LLL – преподавател (Life Long Learning – обучение по клинично хранене към ESPEN)
Следдипломен курс по клинично хранене
ESPEN, Ница, Франция
Следдипломни курсове по клинично хранене
LLL (Life Long Learning) – курсове към ESPEN
ЕSPEN, Флоренция, ИталияЕжегодни участия в конгреси у нас и в чужбина (ECO, ICO, FENS, INC, IUNS, ESPEN).
-
Членства в научни дружества
Българско дружество по хранене и диететика;
Българско дружество по ендокринология (БДЕ);
Българска диабетна асоциация (БДА);
Българско дружество по ентерално и парентерално хранене (BULSPEN);
Европейско дружество по ентерално и парентерално хранене (ESPEN);
Българска асоциация за изучаване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD);
Българско дружество по остеопороза и остеоартроза;