На 5 май отбелязваме Международния ден на акушерката, празникът на професионалистите, които с всеотдайност и грижа помагат на бял свят да се роди нов живот. Какви са предизвикателствата в професията и какви емоции предизвиква тя - попитахме Райна Хаджиева, акушерка в Родилен сектор в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Как се насочихте към професията на акушерката?

Насочих се съвсем случайно, изборът ми не бе осъзнат - спрях се на тази професия в резултат на неосъществена друга моя мечта. Впоследствие високото ниво на обучение ме грабна и така се потопих и станах част от магията. Работя като акушерка в родилна зала от 13 години. Първите 10 бях в СБАЛАГ „Майчин дом“ и вече трета година тук, в Аджибадем Сити Килиник УМБАЛ Токуда.

Какво е усещането всеки ден да посрещате новия живот?

Усещането е прекрасно, неповторимо и несравнимо. Това е емоция, която вдъхновява и дава крила. Често спира дъха ми.

Как бихте описали професията си с няколко думи?

Акушерската професия е любов. Тя е отдаване, свързване с душата и емоциите на раждащата и търпение.

Какви са предизвикателствата, с които се срещате ежедневно в работата си?

Има жени, които очакват и преживяват раждането като тежест. Изпитват страх и неувереност. Психоемоционалното им състояние често се променя. Истински желая да им помогна да преодолеят това страдание, да приемат раждането като мисия и да го преживеят с достойнство. Да се отдадат на неповторимостта на тази божественост и съвършенство. Да ни повярват. Да се откажат от контрола, който упражняват ежеминутно и който всъщност им пречи, да се оставят на инстинкта. Така, както ние, акушерките, работим отдавайки се, така и те да направят същото. Ние сме едно цяло - акушерката и раждащата - и заедно вървим с любов към щастливия миг – раждането.

 

Какво бихте посъветвали бъдещите си колеги, които тепърва тръгват по вашия път?

Да работят с любов. В мига, в който усетят загуба на интерес, да сменят работното място. Акушерската професия е призвание. Тя е отдаване, а не очакване.

Какво ще пожелаете на колегите си за празника?

Желая им вдъхвовение. Желая им осъзнатост за това, колко необходими сме на бъдещите майки. Нека сме пример за проява на любов и отдаденост.