Синдромът на неспокойните крака - restless legs syndrome (RLS) или синдром на Wittmaack-Ekbom е неврологично заболяване, характеризиращо се с неприятни усещания в краката и по-рядко в ръцете, свързани с двигателно неспокойствие, провокирано предимно в покой. Оплакванията се засилват най-вече във вечерните часове и са свързани е с непрекъснато желание за движение, което води до облекчаване на симптоматиката. Неприятните усещания като сърбеж, мравучкане, болки, крампи, затопляне се появяват постепенно в долните крайници и засилват при покой. Двигателната симптоматика при това неврологично нарушение показва определен циркаден ритъм с поява и засилване на симптомите през първата половина на нощта или намаляване и изчезване на симптоматиката през втората половина.

Типични провокиращи ситуации са по-дълги периоди на обездвижване – при шофиране, полети със самолет, продължително седене в кино, театър или пред телевизор. Разпространението на Синдрома на неспокойните крака сред населението е между 5 и 15%. Жените обикновенно са два пъти по-често засегнати от мъжете. Сред бременните честотата е 11%, като  на всеки три бременни една развива RLS в третия триместър на бременността, а рискът нараства с всяко следващо раждане.

Синдромът може да започне във всяка възраст, но пациентите, които са тежко засегнати, са обикновено в средна или в напреднала възраст. Въпреки това, при симптоматичните форми могат да настъпят продължителни фази на ремисии или пълно излекуване. Сред предразполагащите фактори са фамилна обремененост, хронични заболявания като диабет, бъбречна недостатъчност, периферна полиневропатия, прием на някои антидепресанти. 

RLS е основна причина за понижаването на когнитивните функции. Нарушенията на съня и бодърстването са фактор за разстройства на афекта като синдром на генерализирана тревожност и депресии. Проучванията показват, че честотата на афективните разстройства при пациенти с RLS е причина за нарушената работоспособност.

Диагностицирането на заболяването се извършва на първо място чрез снемане на подробна анамнеза от невролог. Субективната симптоматика се преценява посредством скала (RLS severity scale), попълване на дневник, съдържащ информация за периодите на движение в долни крайници през деня и по време на сън, както и информация относно времето на лягане, заспиване, пробуждане и общото количество сън в часове. Полисомнографският анализ е решаващо изследване и остава “златният стандарт” при диагностициране на пациенти с RLS и други нарушения на съня.

Нарушаването на качеството на живот на пациентите в резултат на изразена сетивна и двигателна симптоматика, смущения на съня, както и повишена сънливост и умора през деня са ясна индикация за медикаментозно лечение.

Немедикаментозна терапия включва избягване на алкохол, тютюнопушене и съдържащи кофеин напитки.  Стремете се към здравословна, балансирана диета. Наблегнете на консумацията на храни, богати на желязо и магнезий като птиче месо, морски дарове, спанак, бобови растения, яйца и др. Препоръчна се на първо място хигиена на съня. Опитайте се да си осигурите качествен сън като поддържате добри навици, спазвайки определени часове за лягане и ставане. Избягвайте дрямките през деня, за да можете през нощта да поспите добре. Бъдете физически активни – разхождайте се, практикувайте йога или упражнения за разтягане. Това ще облекчи симптомите на Синдрома на неспокойните крака.