„Ранното започване на полов живот и честата смяна на партньорите допринасят за развитието на рака на шийката на матката. Това е едно от гинекологичните заболявания, които засягат по-млади жени. За съжаление, симптомите се проявават твърде късно, затова е необходима ежегодна профилактика и повишаване нивото на ваксинация”. Това заяви акушер-гинекологът и специалист по роботизирана и лапароскопска хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда доц. д-р Лъчезар Танчев в предаването „Пулс” на NOVA NEWS. Доц. Танчев концентрира професионалните си интереси в областта на минимално инвазивната хирургия (роботизирана, лапароскопска и хистероскопска), онкогинекологията и урогинекологията.

Основната причина за рак на шийката на матката е инфекция с определени щамове човешки папиломавирус (HPV). Ракът на маточната шийка е четвъртият най-често срещан рак при жените в световен мащаб.

Доц. Танчев, зачестяват ли случаите на рак на шийката на матката у нас?

Случаите на рак на шийката на матката бележат тенденция на леко покачване. Това е едно от гинекологичните заболявания, които се появяват при по-млади жени. Ранното започване на полов живот и честата смяна на партньорите допринасят за развитие на рак на шийката на матката.

Какво трябва да знаят младежите преди първия сексуален контакт?

Преди първия полов контакт младите хора трябва да бъдат подготвени психически и да знаят, че това не е само миг удоволствие, а е нещо, което може да промени живота им – здравословно, емоционално.

Как се случва заразяването?

Заразяването с човешки папиломавирус (HPV) става по контактен път, пренася се от мъжа на жената или обратно. Счита се, че една голяма част от хората са носители в някакъв етап от живота си на въпросния вирус. Няма измислено специфично лечение, което директно да го унищожи.

Какво означава да си носител на вируса, здрав човек ли си?

Носителят на вируса не е задължително да развие някакво заболяване. Най-често мъжете пренасят вируса, могат да заразят половите си партньори, също така и те да се разболеят. Знае се, че ракът на пениса, на ларинкса, също са предизвикани от човешки папиломавирус. И мъжете могат да боледуват, но половата им система е така устроена, че те по-рядко развиват заболяване.

Как един човек може да разбере, че е носител на вируса, има ли специфично изследване?

Специфичното изследване е PSR изследване. Взема се с тампонче от цервикалния канал на маточната шийка. Възможно е човек да е прекарал HPV инфекция и такава в момента на изследването да не се открие, тоест организмът да се е справил с нея от само себе си.

Кои са факторите, които могат да отключат заболяването?

Факторите основно са свързани с имунитета, който не е напълно установено по какъв начин позволява на човешкия папиломавирус да навлезе в клетката и да даде своето отражение в развитието на предраковите заболявания. Знаем, че ракът на шийката на матката не идва изведнъж, той преминава през определени стадии, така че в рамките на години от първи, втори, трети стадий, се превръща в рак на шийката на матката. Добрата новина е, че има време, дори дал своето отражение, процесът да бъде хванат навреме и да бъде спрян.

Кой е златният стандарт в диагностиката на рака на шийката на матката?

Златният стандарт е прилагането на колпоскопия и цитонамазка. С колпоскопа обследваме маточната шийка под увеличение с прилагане на определени проби. С него оглеждаме външната част на маточната шийка, влагалището, външните полови органи. Другото нещо, което помага при диагностиката на предраковите заболявания, това е цитонамазката или течно базираната цитология. Това са цитологични методи, при които с четчица се вземат клетки от маточната шийка и се изпращат към специалист цитолог, който под микроскоп може да види дали са налични атипични клетки.

Какви са симптомите на рака на шийката на матката?

За съжаление, при това заболяване симптомите се проявяват късно. Сред тях са кървене при полов контакт, бяло течение с различен интензитет и в по-късен етап – болка.

Кои са рисковите групи, които могат да развият рак на шийката на матката?

Смята се, че ранното започване на полов живот, ранното раждане, честата смяна на половите партньори, са рискови фактори. Колкото повече партньори среща един човек, толкова по-голям е рискът да се срещне с тези вируси.

Друг рисков фактор са заболявания или терапии, които потискат имунитета на пациента и въпреки че проучванията, които са го показали, не са чак толкова клинично значими, все пак има лек превес на болестта на рака на шийката на матката сред такива имунокомпрометирани пациенти.

Какви са прогнозите в различните стадии при диагноза рак на шийката на матката?

Борбата с това заболяване е комплексна. В началните стадии, първи стадий, водещ метод на лечение е хирургичният, зависи вече от репродуктивното състояние на жената, от възрастта. В по-напредналите стадии, от втори нататък, се прилага лъчелечение или комбинация от лъчелечение и хирургично такова, в зависимост от конкретния случай. В по-късните стадии се прилага лъчетерапия, съчетана с химиотерапия. В най-напредналите стадии само симптоматично лечение. В първи стадий процентът на излекувани е много висок - над 90%.

Момчета и момичета на възраст от 9-18 г. да се ваксинират срещу човешкия папиломен вирус. Това становище е изпратено до МЗ от Българската педиатрична асоциация. Защо педиатрите настояват за това?

Това е практика, която е възприета в някои страни. Идеята отново е във връзка с борбата против действието на тези папиломни вируси. Доказано е, че ваксинацията работи и по тази причина се препоръчва. В България има предубеждения, които провокират хората да не ваксинират децата си, но ваксинацията има смисъл и това е една от стъпките, които могат да бъдат направени, за да се намали честотата на заболяването.

Какви са вашите съвети към жените?

Необходимо е редовно посещение при акушер-гинеколог за профилактични прегледи, полова хигиена, внимание към ближните, децата, ваксинация. Има много неща, които могат да бъдат направени, за да не се срещаме толкова често с това коварно заболяване. 

Свързани отделения