Всеки 7-ми човек у нас страда от бъбречно-каменна болест (БКБ). Това е заболяване, при което се образуват конкременти (камъни) в бъбреците /бъбречното легенче, бъбречни чашки/, пикочопровода или пикочния мехур. Оплаквания се появяват едва когато камъкът възпрепятства естествения ход на отделянето на урината. Образува се „запушване”, при което повишеното налягане и спазъма на околната гладка мускулатура води до различна по-характер и сила болка.

„Обикновено, за възникването на камък в бъбрека има различни фактори. Тези от тях, които можем да отличим като свързани с начина на живот са: приема на течности, здравната култура, честата консумация на храни, богати на сол, оксалати и пурини, както и употребата на газирани напитки, кафе и черен чай. От заболяванията, които имат отношение към бъбречно-каменната болест можем да отличим затлъстяването, диабет тип 2 и мъже с метаболитен синдром.“, споделя д-р Димитър Златанов пред Dir.bg.

Най-често оплакванията се определят като така наречената бъбречна криза - силна болка в поясната област, която може да се излъчва към корема, слабините или кръста. Възможни са смущения в уринирането, гадене, повръщане и повишена температура. Често оплакване е и усещане на тежест в областта на бъбреците с епизоди на болезненост.

Урината транспортира във водна среда различни вещества, част от които са пряко свързани с образуването на кристали и конкременти. Когато приемът на течности е намален, урината има по-високо съдържание на йоните, които образуват камъни. С увеличения прием на вода тези частици се разреждат.

„В последните години по-топлото време у нас и по-малкият прием на течности водят до занижено средно количество на отделяната урина. Тя разбира се, може да се повиши и с приема на други течности. Това, което трябва да се знае е, че газираните напитки съдържат фосфорна киселина, която води до повече отделяне на фосфор и калций, от които се образуват определен вид камъни. Кафето и черният чай имат диуретичен ефект и трябва да се приемат с голямо количество вода. За някои видове камъни се препоръчват напитки, които съдържат цитрати, като портокалов сок и натурална лимонада.“, допълва д-р Златанов.

Кои са основни групи конкременти?

Те се различават по състав и начин на образуване.

  • Магнезиево-амониево-фосфатни, наречени още стуватни камъни. Те имат значима разлика от видове камъни, тъй като се образуват в алкална среда. Тяхната патогенеза (произход) е свързана с протрахирани уроинфекции, причинени от разграждащи уреята бактерии.
  • Уратни камъни - това са пикочокиселинни конкременти, които се образуват от кристали на пикочната киселина. Те са рентгеновонегативни, т.е. пропускат рентгеновите лъчи. Мъжете с високи нива на пикочна киселина и подагриците трябва периодично да се подлагат на изследвания и на ехографски преглед, тъй като са със завишен риск от образуването на този вид камъни.
  • Калциево оксалатни -  съставляват 80% от всички уролитиази (образуване и наличие на камъни в пикочните пътища). Образуването им се дължи на свързването на калциевите йони с оксалатните, в следствие на което се образува твърдо, неразтворимо съединение. Тук на помощ влиза магнезия като йон, който конкурира това свързване, като се свързва с оксалата и прави разтворимо съединение, което попадайки в урината, не образува камък.

„Тъй като основно значение за образуване на БКБ са оксалатите, не е нужно да ограничаваме приема на калций, а на храните, богати на оксалати - всички туршии, зарзават, патладжан, спанак, вит. С във високи количества. Камъните много често са със смесен състав и освен кристалите, съдържат и органичен матрикс - протеини, които образуват ядрото на камъка, върху което започват да се натрупват съответните йони. В този случай пациенти, които злоупотребяват с протеинова диета или прекаляват с консумацията на месо, са изложени на по-голям риск от развитие на бъбречно-каменна болест. Освен това протеините намаляват рН-то на урината, докато зеленчуците я алкализират.“, казва д-р Златанов.  

Какво съветват специалистите по отношение на превенцията от БКБ?

  • Да не се прекалява с нито една група храни - месо, субпродукти, туршии, солени храни;
  • Да се пият достатъчно течности
  • Повишена двигателна активност

„Прегледите при уролог трябва да се правят веднъж годишно при пациенти без установена БКБ. В значително по-кратък период трябва да се проследяват хората с доказан конкремент, защото статистиката показва, че ако камъкът е образуван веднъж, в следващите 5 години при 50% от пациентите с БКБ отново ще се образува камък. Тази цифра става още по-висока, ако говорим за 10-годишно проследяване, 70-80% ще образуват нов камък. Никой не е защитен. Ние имаме и 80-годишни пациенти, които за първи път идват с БКБ, без да са имали симптоматика до момента.“, обясни д-р Златанов. 

Прекаленият внос на натрий намалява количеството на отделената урина и води до по-голяма абсорбция на калций, а тя - до образуване на камъни. Затова за децата е много важно да ограничат приема на солени храни.

Кога децата развиват БКБ?

„Децата също развиват тази патология. Типичен пример за камък, който се дължи на генетичен дефект е цистиновият. В детска възраст могат да стигнат до 20%, а от общия брой на възрастните - не повече от 5%. При цистиновите камъни става дума за генетична грешка, при която има отделяне на специфични аминокиселини в урината. В здравия организъм 99% от тях се реабсорбира. При цистонурията има генетичен дефект, който води до нарушение в обратната реабсорбция на аминокиселината. Това от своя страна води до голямото ѝ количество в урината и образуването на камък. В повечето от тези случаи единственият начин на лечение е оперативна интервенция. Това, което е изключително важно при тези пациенти, е количеството диуреза да е изключително голямо - 3 литра урина на 24 часа, което означава прием на много вода.“, споделя д-р Златанов.

Пациентите с оплаквания от болка в поясната област, нарушения на процеса на уриниране, изпитване на тежест в областта на бъбреците, трябва задължително да потърсят специалист по урология.

„Нашият подход към всеки пациент е подчинен на цялостното обхващане на хода на заболяването, както и минимизирането на риска от възможни усложнения. При по-тежките и усложнени случаи на бъбречно-каменна болест ние разполагаме с целия арсенал съвременни урологични методи за комплексно лечение. Иновативен и минимално инвазивен метод за лечение на всички видове урологични камъни е лазерното разбиране. Ние разполагаме с най-съвременната апаратура, която ни позволява да извършваме максимално ефективно лечение, независимо от разположението на камъка – уретра, мехур, уретер,бъбрек.“, казва д-р Златанов.  

Основните предимства на лазерното разбиване на камъни са:

  • Апаратурата позволява разбиване на камъни в пикочо-отделителната система на труднодостъпни места.
  • Лазерът въздейства върху камъка без да отделя механична енергия, която може да уврежда околните тъкани.
  • Лазерната енергия не травмира тъканите между засегнатия орган и околната лигавица.

По време на консултацията специалистът се запознава с Вашите оплаквания и наличната медицинска документация. При съмнения за бъбречно-каменна болест се назначават:

  • Лабораторни изследвания на урината
  • Ехография на бъбреците
  • Рентгенова снимка за потвърждаване на находката или по-специализирано образно изследване - компютърна томография с ниска доза, което се извършва по специален протокол, разработен за диагностициране на бъбречно-каменна болест.