Слънцето ни кара да се усмихваме и има своите полезни въздействия, но е важно да знаем, че то може също така да ни навреди. Най-често то уврежда кожата до степен на преждевременно фотостареене.

„Както казваме, кожата помни и след време това, че сме се излагали прекомерно на слънчеви лъчи. Тя може да ни се „отблагодари“ като възпроизведе злокачествени образувания. Обикновено, когато диагностицираме подобно заболяване в по-късна възраст, пациентите казват, че в последните години не са се излагали на слънце и са изненадани от наличието на злокачествено образувание. Отговорът е, че това е комулативна фотоувреда, тоест годините, в които сме насъбрали слънчеви лъчи в един момент, поради злопаметността на кожата, са оказали въздействие.“, споделя д-р Маргарита Къчева, FEBDV, специалист в Клиника по дерматология и венерология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Злокачествените образувания, причинени от слънцето, се развиват много бавно, те не са агресивни колкото ракът от една бенка. Именно заради това профилактичният преглед, когато ни излезе нещо неспецифично – раничка или зачервяване, е от голямо значение и може да ни спаси.  

По думите на специалиста категоричният отговор на въпроса дали тенът е здравословен е не. Съществуващите митове, че каляваме кожата си с посещения на солариум преди почивката не са верни. Трябва да се има предвид, че солариумите са с UVA лъчи, които са отговорни за преждевремнното стареене на кожата и водят до бърз, но нетраен тен.

Как да предпазим кожата си от пигментация?

Важно е да имаме ефективна слънцезащита, за да избегнем пигментацията. Тя е нещо много упорито и в повечето случаи се асоциира с бременност или с прием на контрацептиви, но може да се появи и без тези два предразполагащи фактора. Тези петна по кожата се заличават много трудно.

„Разбира се има и процедури, които обаче изискват по-инвазивен подход. Новите проучвания сочат, че можем да получим пигментация и от видимата синя светлина, тоест дори и да не се излагаме на слънце. Дори да стоим пред компютъра вкъщи или да си стоим пред екраните, пигментациите, които се появяват в следствие на това излагане са по-упорити.“, допълни д-р Къчева.

По думите й не е достатъчно да си слагаме SPF сутрин. Трябва да използваме слънцезащитен продукт, който да съдържа и протекция срещу видимата светлина. 

„Когато купуваме слънцезащитен крем е нужно да проверим дали е отбелязано, че той ни  защитава и от UVA, освен от UVB лъчи и спектърът на синята светлина, това е отбелязано на опаковките.“, обяснява специалистът.

Как да хидратираме кожата си? 

Освен да пием много вода е нужно да си създадем навик за мазане.

„Идеята не е да се използва специален продукт. Винаги казвам на своите пациенти, че хидратирането на кожата е навик като миенето на зъбите. След като излезем от банята трябва да се научим да хидратираме кожата си. Така се постига също по-сияен вид и по-равномерен тен. Трябва да нанасяме емолиентен, добре хидратиращ продукт – за да хидратира кожата и отвътре.“, казва д-р Къчева.

Добре е за кожата да приемаме както Омега-3 мастни киселини, микроелементи като цинк, селен, витамин А, Е, C.

Освен да се храним правилно и разнообразно обаче трябва да създадем и една рутинна грижа, която да апликираме и отвън.

Как да предпазим кожата на децата от слънчевите лъчи?

При деца трябва да се използва само минерален филтър, който има някаква протекция. Не е позволено да се използват химични филтри, които се съдържат в кремовете против синя светлина.  Крема, който прилагаме на малките деца съдържа титаниев или цинков оксид и прави отражение, повърхностна защита. При него няма навлизане на филтри навътре в кожата.  

Вреди ли на косата ни слънцето?

Както косата, така и очите остават малко по-неглижирани що се отнася до последиците от слънцето, особено в детска възраст. Вредното въздействие на UV лъчите върху косата действително не е по-малко и има таргетирано влияние върху пигмента, който се съдържа в косата, както и върху кератина, който всъщност е отговорен за нейната здравина.

„Под слънчевите лъчи косата се изсушава по-лесно, започва да изпръхва, да се цепи, така че една шапка или спрей с метални оксиди, има такива специални спрейове и протекции за коса, са добър и лесно приложим вариант. Често пациентите казват, че косата се омазнява от различни препарати, които употребяват.  Това е нормално, а и през лятото има повече активност и на потните и мастните жлези. Въпреки това, когато сме на почивка е силно препоръчително да носим шапка или да използваме предпазен спрей.“, категорична е д-р Къчева.

 

Свързани отделения