Здравето на Вашето сърце е в ръцете Ви. Грижата Ви за него може да започне още днес, за да се предпазите от сърдечно-съдови инциденти, които в голям процент от случаите са фатални или водят до тежки увреди и значително влошаване на качеството Ви на живот. Вашето сърце ежедневно рисува своята история. Кардиолозите са тези, които могат да поправят щрихите, но вие сте художника, който държи четката. От Вас зависи грижата за този „шедьовър“, да го пазите здрав и пълноценен, защото сърцето е най-значимия орган в тялото Ви. Поемете отговорност за картина, която „рисува“ и я изпълнете с любов и грижа, за да остане тя здрава и силна.

Защо е важно?

Сърцето Ви работи усилено, за да осигури на тялото цялата кръв и кислород, от които се нуждае. Здравето на сърцето се измерва чрез много показатели, важно е дали и колко е здрав сърдечният Ви мускул, как Вашите съдове пренасят кръв към и от сърцето, както и към други важни органи. Ако имате високо кръвно налягане или висок холестерол, тези кръвоносни съдове могат да се запушат, кръвният поток да се забави или дори да спре.

Кои са най-честите сърдечносъдови инциденти?

Сърдечен удар - когато притокът на кръв към сърцето се прекъсне

Инсулт - когато притокът на кръв към мозъка е нарушен или прекъснат

Инфарктът и инсултът са състояния, които могат да се случат внезапно или да са причинени от запушвания на основни съдове, продължили в по-дълъг период от време. Добрата новина е, че с напредването на медицината, ако бъдем отговорни към себе си, бихме могли да спомогнем предотвратяването на голяма част от сърдечносъдовите инциденти. Освен необходимостта от профилактични прегледи на нашето сърце, малките промени в ежедневието ни също могат да доведат до значително подобряване на състоянието му:

Отказване от тютюнопушенето

Физическа активност

Създаване на здравословни навици за хранене  

Ограничаване на стреса

Пътят към здраво сърце започва с Вашите собствени стъпки

Поставете си конкретна и реалистична цел, нещо, което знаете, че можете да изпълните. Вие избирате откъде да започнете. Дали е промяна в хранителните Ви навици, включване на повече физическа активност в ежедневието си , посещаване на профилактични прегледи при кардиолог, проследяване на нивата на холестерол и границите на кръвното Ви налягане. Поставете своите цели и бъдете последователни в постигането и изпълнението им.

Ето няколко примера, с които можете да поставите началото на своята „мисия“:

Ще ходя по 30 минути в понеделник, сряда и петък през следващия месец

Ще опитам 2 нови здравословни рецепти за вечеря следващата седмица

Ще планирам преглед при кардиолог до края на месеца

Направете първатастъпка в името на своето сърце, останете мотивирани и се грижете за него, за да може то да Ви се отблагодари!

На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Затова през този месец ще Ви срещнем с нашите специалисти от  Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ ТокудаКлиника по кардиология и Клиника по кардиохирургия. Ще Ви дадем ценни съвети, ще Ви разкажем истории на пациентите, ще Ви споделим интересни факти за сърцето. Актуална информация следтете тук.

До 15 септември се възползвайте от 10% отстъпка при преглед и консултация с кардиолог, и ангиолог в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център. Повече информация вижте тук.

В кабинета по Кардиология към Аджибадeм Сити Клиник УМБАЛ Младост се извършват прегледи и диагностика на заболявания на сърцето. Амбулаторно-консултативният кабинет разполага с най-съвременна апаратура, с помощта на която се извършват прегледи от доказани специалисти с дългогодишен опит. Повече информация вижте тук.