През изминалия уикенд в Албена се проведе ХХ Юбилеен конгрес на Българската асоциация по радиология – събитие, което събира водещи специалисти от цялата страна, за да обменят опит и да обсъдят най-новите технологии и подходи в областта на образната диагностика. С акцент върху непрекъснато развиващите се методи в неврорадиологията, техническите новости и интеграцията на изкуствения интелект в диагностиката, това събитие постави бъдещето на медицинската диагностика в центъра на дискусиите.

Гордеем се с участието на част от екипа по Образна диагностика на Аджибадем Сити Клиник Младост, който изнесе ключови лекции, споделяйки своя богат опит и задълбочени изследвания в различни направления. Ето кои бяха основните акценти от техните участия:

  • Доц. Веселка Стойнова: Ролята на магнитния резонанс в диференциалната диагноза на реналните тумори

В презентацията си доц. Стойнова подчерта важността на магнитния резонанс като изключително точен и неинвазивен метод за диференциране на различни типове тумори на бъбреците. Тя представи клинични случаи и примери, демонстрирайки как MRI технологиите допринасят за по-добрата прецизност при диагностицирането и лечението на тези сложни заболявания.

  • Д-р Глория Адам: Скрининг на колоректален карцином с виртуална колоноскопия

Д-р Адам представи иновациите в скрининга на колоректалния карцином с помощта на виртуалната колоноскопия – техника, която предлага значителни предимства пред традиционните методи. Чрез използването на съвременен софтуер и 3D визуализация, виртуалната колоноскопия се утвърждава като надежден и предпочитан метод за ранна диагностика.

  • Д-р Цветелина Манчева и д-р Александрина Перчева: Скрининг на рак на гърдата

Лекарите акцентираха върху значението на навременния и точен скрининг за рак на гърдата – заболяване, което продължава да бъде сред водещите причини за смъртност сред жените. В своята лекция тя разгледа различните методи за образна диагностика на рака на гърдата, включително мамография и ултразвук, като се спря на техните предимства и различния. Д-р Манчева подчерта необходимостта от персонализиран подход в скрининга и ролята на образните технологии за по-точна и ранна диагностика.

Важността на участието в конгреса

Участието на нашите специалисти в такъв значим конгрес е свидетелство за тяхната висока професионална компетентност и стремеж към непрекъснато усъвършенстване. Техните изследвания и клиничен опит в областта на образната диагностика играят ключова роля за внедряването на най-съвременните технологии и методи в практиката, което директно се отразява на качеството на здравеопазването, предлагано на нашите пациенти.

Конгресът даде възможност на участниците да обменят опит и идеи с водещи експерти в различни направления, като се обсъждаха както техническите новости, така и бъдещите предизвикателства в диагностиката и лечението на различни заболявания. Особено внимание беше отделено на интеграцията на изкуствения интелект в образната диагностика и неврорадиологията – област, която се развива с бързи темпове и обещава да революционизира медицината в следващите години.