Българският национален конгрес по онкология с международно участие се организира ежегодно от Българското онкологично научно дружество, като тазгодишното издание ще се състои на 05-07.10.2023 г., в гр. София.

Конгресът e уникално по рода си събитие, събиращо на едно място редица родни и чуждестранни изтъкнати експерти и специалисти от различни области на онкологията и не само, предоставяйки платформа за водещи онколози, изследователи и специалисти в областта на здравеопазването да обменят знания, опит и идеи.“, сподели проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество, медицински директор и завеждащ Клиниката по медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост, във връзка с предстоящото събитие.

Сред чуждестранните участници, които ще застанат на сцената на конгреса тази година, са утвърдени авторитети като:
  • Enrique Soto Perez de Celis MD, PhD, FASCO – Ръководител на Клиниката за онкологични грижи при възрастни хора в Националния институт по медицинска наука и хранене в Мексико Сити. Той е член на Борда на директорите на ASCO и е сред младите лидери на UICC.
  • Dr. Stefanie Zschäbitz - Ръководител на секция "Транслационна уроонкология“ и старши лекар в Клиниката по медицинска онкология към Университетската болница в Хайделберг, Германия.
  • Assoc. Prof. Erika Martinelli - Доцент по медицинска онкология и лекар в Отделението по медицинска онкология, Катедра по прецизна медицина, в Университета на Кампания „Луиджи Ванвители“, Неапол, Италия.
  • Dr. Opher Globus - Старши специалист по онкология на гърдата в Медицински център "Шеба", един от водещите медицински центрове в Израел.
  • Prof. Lucjan Wyrwicz - Ръководител на Катедрата по онкология и лъчетерапия на Националния институт за изследване на рака (NCRI), Варшава, Полша, както и Заместник-директор по извънболничната помощ на Института.
  • Prof. Michail Karamouzis - Медицински онколог, специализиран в лечението на пациенти с рак на стомашно-чревния тракт и рак на гърдата; Създател на звено по молекулярна онкология.
  • Stanislav Batko MD - Специалист в Университетската болница в Мотол, Прага.
  • Peter C Thuss-Patience, MD, MS, PhD - Kонсултант онколог в „Университетска болница Шаритé“ в Берлин, където ръководи туморния борд, специализиран в горен гастроинтестинален тракт. От няколко месеца е завеждащ на клиниката по хематология и онкология във VIVANTES - голяма болнична база за обучение в Берлин.
По време на събитието ще бъдат застъпени актуални теми, свързани със съвременните подходи към рака на белия дроб, рака на млечната жлеза, рака на гастроинтестиналния тракт, уротелния карцином, колоректалния карцином, простатния карцином, меланома и др. Ще бъдат представени също така интересни експозета относно актуалните методи за диагностика и лечение, както и глобалните тенденции по отношение на контрола на раковите заболявания и съвременните подходи в диагностиката и лечението на рака.