Акне вулгарис обикновено започва по време на пубертета заедно с хормоналните промени в организма, но може да продължи или да се появи и в по-късна възраст. Генетична предопределеност, стрес, UV лъчи, козметика, тютюнопушене, високогликемична диета и други външни и вътрешни фактори могат да бъдат потенциален възбудител на заболяването. Над 70 % от тинейджърите са засегнати от акне. При около 20 % от хората протича тежко. Оставя трайни физически или психически промени.

На 18 Октомври, 2023 г. в Астория Гранд Хотел гр. София проф. Ганчева сподели новости в етиопатогенезата на заболяването и изложи систематизирана информация и насоки за лечение на акне, базирана на актуалните ръководства и приложението им в България и по света. Употребата на локални антибиотици самостоятелно увеличава риск от антимикробна резистентност, затова в практиката те се прилагат в комбинация с бензоил пероксид или ретиноиди с цел засилване на  антибактериалния ефект.

Използването на терапевтични агенти с допълващ се, но с различен механизъм на действие  са в основата на успешната стратегия при лечение на акне. Ключови фактори  за постигане  на добри резултати са индивидуалният подход и терапевтична прецизност сподели в заключение проф. Ганчева.