Световната среща на лидерите в областта на рака събра около 350 лидери от 72 държави в Лонг Бийч, Калифорния, за да участват в сесии, посветени на редица наболели въпроси: от неравнопоставеността в лечението на рака и въздействието на изменението на климата и кризисните ситуации върху лечението на рака до неравнопоставеността между половете, рака в детска възраст и революционните технологии, като изкуствения интелект в диагностиката и ваксините с мРНК. В дневния ред бяха включени и допълнителни теми като антимикробната резистентност и епидемията от затлъстяване.

Темата на тазгодишната среща “Ракът в променящия се свят” беше замислена така, че да обхване големите глобални предизвикателства, пред които са изправени онкологичната общност и по-широката здравна общност.

В продължение на два дни експерти, политици, лекари, изследователи и пациенти обсъждаха въздействието на природните бедствия и замърсяването на въздуха върху пациентите с онкологични заболявания, подчертаха необходимостта от осигуряване на непрекъснато предоставяне на услуги в кризисни ситуации, изтъкнаха необходимостта от отговорна употреба на антибиотици и нови лекарства за борба с резистентността към лекарствата и разгледаха нарастващите нива на затлъстяване и връзката между затлъстяването и рака и други незаразни болести.

Те също така предложиха вълнуваща картина на бъдещето на онкологичните грижи въз основа на неотдавнашните постижения в областта на лекарствата, като например изкуствения интелект, ваксините с мРНК, имунотерапията и ранното откриване на много видове рак. Съзнавайки, че тези нововъзникващи технологии може да се разглеждат като полезни предимно за пациентите в страните с високи доходи, участниците в срещата подчертаха, че те също така имат потенциала да преодолеят недостига на ресурси и експертни познания, да подобрят достъпа до диагностика, лечение и грижи и да помогнат за преодоляване на различията в достъпа до качествени грижи, дължащи се на пол, географско местоположение и социално-икономически статус.

Проф. Дудов беше сред поканените да се включат в специална сесия, посветена на най-добрите практики, наученото до момента и възможностите за формулиране на закони и политики, както и финансиране за ефективна превенция и контрол на рака.

По време на Световната среща на лидерите в областта на рака имах възможността да се срещна с глобални влиятелни личности и експерти в тази сфера, както и представители на общественото здравеопазване от цял свят, работещи в правителствени и неправителствени агенции, академични среди, организации с нестопанска цел и частния сектор. В рамките на два интензивни дни на взаимодействие по време на срещата бях пряк участник в навременни дебати по възникващи глобални въпроси, свързани с контрола на рака.“, сподели проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество.

Световната среща на на лидерите в областта на рака (WCLS) е най-значимата годишна среща, посветена на борбата с рака в световен мащаб. Събитието се проведе на 16-17 октомври в Лонг Бийч, Калифорния, САЩ под вещата организация на UICC (Международния съюз за контрол на рака) в партньорство със Световната здравна организация (СЗО), Международната агенция за изследване на рака (IARC) и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).