След две годишно неприсъствено провеждане, традиционната среща на Американската Асоциация по клинична онкология стартира в Чикаго. Международният конгрес е годишно събитие, което събира най-добрите онколози от цял свят с близо 45 000 посетители от 150 страни, а основните теми са свързани с най-новите методи за лечение на онкологичните заболявания.

Проф. Дудов е член на Американската асоциация по клинична онкология от 1997 година. Той е и един от малкото представители на онколозите в България, които имат шанс да присъстват на събитието и да проследят представянето на последните научни данни в областта на онкологията, заедно с едни от най-изтъкнатите световни специалисти в областта.

Тази година една от темите на фокус е приложението на новите лекарствени продукти в областта на имунологията и биологичната терапия при едни от най-често срещаните локализации на рака, например рака на дебелото черво. Темата е с изключителна значимост, защото чрез имуно-онкологично лечение в съчетание с химиотерапия и биологична терапия, дори пациенти в четвърти стадии на болестта, имат шанс да живеят години наред, при това с много добро качество на живот. Тези биологични терапии се използват и като профилактични - след извършена операция за рак на дебелото черво в по-ранни стадии, гарантирайки, че заболяването няма да се върне под формата на рецидив или метастази.

Друг важен аспект на срещата тази година е ситуацията след Ковид -19 пандемията, която доведе до неимоверно количество раково болни със забавено лечение, породено от факта, че много хора се притесняваха да отидат на лекар. Отделно много болници, които лекуват онко болни бяха преформатирани в своята организация, прием и терапевтични подходи, което доведе до огромна вълна пациенти със забавено лечение. Поради тази причина водеща тема на конференцията е и създаването на нови комисии, чийто цели ще бъдат в няколко направления:

  • Реакция при извънредни обстоятелства (Ковид пандемията е пример за такава) и разрешаването на проблемите създадени от тях
  • Комисии свързани с оптимизиране на националните онкологични програми за контрол на рака. Пример за тази програма в Европа е Европейският противораков план.

"За мен е изключителна привилегия, че получих покани за участие в някои от тези комисии, което е голямо признание, както за усилията, които полага България в областта на реорганизиране на противораковата грижа, така и за Aджибадем Сити Клиник Младост като лечебно заведение, в което се работи по правила, сравними със световните стандарти", коментира Проф. Дудов.

Концепцията за равен достъп до диагностика и лечение на раковите заболявания е заложена в разписания Европейски противораков план. В началото на годината Българското онкологично научно дружество с председател Проф. Дудов и асоциираните към него членове, официално започнаха активна работа по изготвяне на предложение за Национален противораков план със съдействието на Националния онкологичен алианс. Основната цел на проекта е да се подкрепи въвеждането на Европейския план за борба с рака, като се адаптира за нуждите на страната ни.