Всяка година на 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Създаден е от Международната диабетна федерация (IDF) с цел да повиши осведомеността за това важно и социалнозначимо заболяване, с което милиони хора по света живеят всеки ден. 

Защо е важно да говорим днес за диабета? На всеки 10 сек. двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от усложненията му. Годишно 7 милиона души развиват това състояние, а прогнозите са до 2030г. 1 на всеки 9 души да се разболее. 

Диабетът е заболяване, свързано с намалена или липсваща способност на организма да произвежда необходимото количество инсулин - хормон, който контролира нивата на глюкозата в кръвта. Има два основни  типа диабет:

  • Тип 1 - автоимунен, който не може да бъде предотвратен и изисква ежедневно прилагане на инсулин чрез инжекция или инсулинова помпа
  • Тип 2 - преобладаващият тип (над 90 % от пациентите), който се повлиява чрез комбинация от диетичен и двигателен режим, в комбинация с медикаменти под формата на таблетки

Много е важно хората с диабет да поддържат добър контрол върху състоянието си, за да предотвратят дългосрочните усложнения.

Темата на тазгодишния Световен ден за борба с диабета е “Достъп до грижи за хората с диабет”. Ние ендокринолозите, личните лекари, медиите и всички останали здравни специалисти сме отговорни за този достъп.

Вие сте изложени на повишен  риск от преддиабет или диабет, ако:

  • сте с наднормено тегло или затлъстяване
  • ако сте на възраст над 45 години
  • имате родител, брат или сестра с диабет тип 2
  • сте физически активни по-малко от 3 пъти седмично
  • при дамите - имали сте гестационен диабет (диабет по време на бременност) или сте родили бебе с тегло над 4 кг.

Имайте предвид, че можете да предотвратите или повлияете навреме преддиабетното състояние чрез промени в начина си на живот - редукция на тегло с 5-10 %, ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, здравословна диета и редовна физическа активност, минимум 30 мин. дневно.

Нaй-честите насочващи симптоми на състоянието са: повишената жажда, честото уриниране, включително и през нощта, немотивирано отслабване на тегло, силен глад и то за сладки храни, замъглено зрение, изтръпване на пръстите на ръцете и краката, изразена умора, много суха кожа, или бавно зарастващи рани, повече инфекции от обикновено.

Ако имате някои от тези симптоми, не се колебайте да се консултирате с лекар за изследване на кръвната ви захар

Важно е да отбележа, че редовният самоконтрол намалява диабетните усложнения с 35 %. Изключително важни са редовните профилактични прегледи при ендокринолог или личен лекар. При пациентите с вече диагностициран диабет, периодичните прегледи на 6 месеца, дори и по-често, са от важно значение за добрия контрол на заболяването и предотвратяване на неговите усложнения. 

 

Достъпът до ендокринолог  е лесен - запазете час за консултация още днес и проверете своя риск. Бъдете здрави.

-------------------------------------------------------

Статията е изготвена от д-р Мария Алексиева.