Казват, че една болница се познава по реанимацията в нея. Това е критичното звено, на което всички разчитат, тогава когато други изходи няма. Отговорността е голяма, напрежението ежедневно. Тишината в нея плаши всички други, но не и екипа, който работи там. Това е техният хабитат, познават всеки звук и шум от апарат в него и разбират нуждите на пациентите само по погледа им. В очите на пациентите често виждат страх, но знаят как да го изтрият, как да помогнат, как да успокоят.

Днес, 16 октомври, светът отбелязва Световния ден на анестезиолога – ден, посветен на признанието и отдаването на почит към професионализма и усилията на лекарите - анестезиолози. 

Днешният ден е възможност да се обърне внимание на тези не винаги видими, но изключително важни професионалисти, чиито усилия често остават незабелязани. Те се грижи за пациенти с различни заболявания и състояния, включително следоперативни пациенти, такива с тежки травми, сърдечни заболявания, инфекции и други критични състояния. Лекарите и медицинският персонал винаги са  готови да реагират бързо и ефективно, за да стабилизират пациентите и да им предоставят най-добрата грижа

"Работата в Реанимационното отделение е изключително отговорна. Медицинският екип трябва да бъде в състояние да поеме решения на базата на своя опит и знания, като същевременно поддържа контрол над ситуацията. Ние работим в тясно сътрудничество и комуникация с другите специалисти в клиниката, за да координираме грижата и да осигурим най-добрите резултати за пациентите.", коментира д-р Мирослав Петров, завеждащ Отделението по анестезиология и интензивно лечение на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

Честит празник, екип "Анестезиология и интензивно лечение"!