Ограничаването на разпространението на инфекциите, свързани с медицинското обслужване е ежедневно предизвикателство, пред което е изправено всяко здравно и болнично заведение. Главна причина за разпространението на инфекциите, свързани с медицинското обслужване са замърсените или недобре почистени повърхности и замърсените ръце, които крият огромен риск за здравето на пациентите и самия персонал, тъй като са предпоставка за възникването и за разпространението на опасни патогени и инфекции. 

Ето защо поддържането на висок и постоянен стандарт на чистота и осигуряването на безопасна болнична среда е основен ангажимент и приоритет на специалистите по контрол и превенция на инфекциите в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. По този повод беше организирано специализирано обучение за иновативни решения за дезинфекция в лечебните заведения, в което участие взеха Главна медицинска сестра Ангелина Василева, сестри от ендоскопския сектор в болницата, автоклависти от сектор "Стерилизация" и здравния инспектор в болницата.

В рамките на половин ден на екипите беше представена нова система за дезинфекция на базата на въглероден пероксид, с пълен спектър на действие, включително срещу най-опасните патогени, плесени и дрожди, спорообразуващи микроорганизми.

Обучението обхвана и интегрирането на иновативна патентована технология за откриване на биофилми и органични остатъци по медицинските инструменти чрез оцветяването в син цвят на остатъчните протеини. На използваните колоно- и фиброскопи в структурите беше проведена демонстрация за визуализация на остатъчното замърсяване и повредите, което позволява незабавни корективни действия.

"Ние и здравните работници в болницата играят жизненоважна роля в предотвратяването на разпространението на инфекциозни заболявания. Акредитацията по JCI, с която разполага болницата, е доказателство за прилагането на утвърдени международни практики, висок професионализъм и квалификация на персонала в това отношение. Това и всички регулярни обучения, които преминаваме ни помагат да следим последните тенденции в областта и интегрираме тези от тях, които отговарят на конкретните ни нужди", коментира Ангелина Василева, главна медицинска сестра в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. 

------------------------------------------------------