Амилоидозата е рядко и сложно заболяване, което може да засегне множество органи и да доведе до сериозни здравословни проблеми. Сърдечната амилоидоза, една от по-сложните форми, често представлява диагностично предизвикателство за медицинските специалисти поради широкия спектър от клинични прояви и сходството на много от симптомите с тези на редица по-често срещани заболявания.

Тъй като заболяването е прогресиращо, ранната диагностика е от решаващо значение за започване на лечение. Клиниката по Нуклеарна медицина в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост е първата в България, която още от 2019 г. рутинно използва радиофармацевтик SPECT/CT с 99mTc-PYP за визуализация на транстиретинова сърдечна амилоидоза. Това изследване е „златен стандарт“ в неинвазивната диагностика и позволява точна диагностика, без да е необходима сърдечна биопсия.

През октомври тази година, екипът на клиниката постигна още едно значимо постижение, като успешно синтезира и приложи нов радиофармацевтик – 99mTc-DPD. Той предлага същата висока специфичност и чувствителност като 99mTc-PYP, но с по-благоприятни химични свойства, които позволяват оптимизиране на работния процес и разширяване на достъпа на повече пациенти до изследването.

"Aктивният скрининг на определени пациентски популации за амилоидоза е все по-важна задача на кардиолозите. Пациентите засегнати от това заболяване отиват при тях с най-разнообразна симптоматика, но когато при провеждане на ехокардиография се установи хипертрофия на сърдечния мускул и един или повече от така наречените „червени флагове“, които включват сърдечна недостатъчност със запазена фракция на изтласкване, аортна стеноза, ниско кръвно налягане при предшестващо високо, пейс-мейкър, синдром на карпалния канал, спинална стеноза и т.н., е важно да се изключи сърдечна амилоидоза. Би моглo да се проведе магнитно-резонансна томография на сърцето, която допълва резултатите от ехокардиографията и дава важна анатомична информация. При съмнение за амилоидоза е наложително да се проведат и високо специализирани изследвания на кръв и урина за наличие на свободни леки вериги, както и SPECT/CT на сърце. Благодарение на успешното синтезиране и приложение на новия радиофармацевтик 99mTc-DPD, при позитивен резултат от провеждане на изследването и изключена моноклонална гамапатия, може да се постави със 100% сигурност диагноза транстиретинова амилоидоза, като се отменя нуждата от миокардна биопсия, което е най-важното предимство за пациента", коментира д-р Габриела Матева, лекар в Клиниката по Нуклеарна медицина в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

С развитието на възможностите за лечение на транстиретиновата сърдечна амилоидоза, ранният скрининг се превръща в ключов фактор за навременна диагноза. Въвеждането на новия радиофармацевтик 99mTc-DPD в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост утвърждава болницата като лидер в неинванзивната диагностиката на сърдечна амилоидоза.