През март тази година се проведе първи по рода си форум, обединяващ пациенти с рядката неврологична болест Миастения гравис и водещи специалисти в лечението й. На срещата се проведе обучение за пациенти и техните близки за различни аспекти на заболяването и се обсъдиха проблемите, които стоят пред тях.

Инициативата на фондация Мистения гравис беше подкрепена и от невролога д-р Ваня Денева, дм, която е част от екипа на Аджибадем Сити Клиник Младост и е автор на първото научно изследване за България на това заболяване. 

Д-р Денева разказва, че у нас близо 2000 души живеят с тази диaгноза. Засяга се всяка възраст, но голяма част от пациентите са млади хора. Заболяването е автоимунно, при което страда предаването на нервните сигнали към мускулите и в резултат се появява лесна умора. 

Най- чест симптом, който насочва към диагноза миастения гравис е спадане на клепача, но оплакванията са разнообразни и често включват:

  • двойно виждане 
  • трудно извършване на ежедневни дейности поради липса на сила.

Най-тежки са случаите със засягане на говора, преглъщането и дишането, което може да доведе до необходимост от подпомагане с дихателен апарат. 

За радост, заболяването може да бъде контролирано и при добро лечение голяма част от пациентите могат да са напълно самостоятелни и да се реализират в личен и професионален план. 

У нас, усилията на професионалистите са насочени към по- добро познаване и по- ранно откривaне на заболяването, както и към подобряване на лечeбните подходи.  

"Надеждите са към създаване на по- добри условия за лекуване на заболяването в нашата страна със свободно включване на съвременни терапии за повлияване на имунния отговор. С увеличaване на информираността на пациентите за особеностите на заболяването ще се постигне по- добро сътрудничество с медицинските специалисти, което е гарант и за по- добри резултати в лечението"  допълни д-р Денева и смята, че събитието е постигнало една от основните си цели.