Тениски с послания замениха белите престилки на екипа гастроентеролози от Клиниката по гастроентерология и хепатология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. Поводът е Световния ден за борба с рака на дебелото черво, който се отбелязва всяка година на 31 март.

Колоректалният карцином е сред водещите причини за смъртност. Това е и най-често онкологично заболяване след рака на белия дроб при мъжете и след рака на гърдата при жените. Броят на диагностицираните пациенти с колоректален рак у нас е съпоставим с този в останалите европейски държави, но в България той води до много по-голяма смъртност, защото в повечето случаи се диагностицира в напреднал стадий. Това е и една от причините екипът на клиниката по Гастроентерология и хеаптология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост да отправи своите важни послания към всички хора, попадащи в рисковата група за развитие на това онкологично заболяване. 

         

Начело с проф. Стоян Ханджиев, дм, завеждащ Клиниката по гастроентерология и хепатология, лекари и сестри от клиниката, сложиха бели тениски с изписани послания и застанаха с лицата си пред камерата, за да се опитат да разбулят митовете около провеждането на ендоскопските профилактични изследвания.

"За съжаление, все още много хора изпитват страх от самото изследване. Все още думата "колоноскопия" ги плаши. Наша цел е да променим възприятията им - че няма болка, че няма нищо страшно. Постоянно повтаряме, че по време на процедурата пациентът спи спокойно и не изпитва никакъв дискомфорт. Реалността ни показва, че самото изследване е напълно безболезнено, когато се провежда под упойка, и в ръцете на опитен ендоскопист отнема не повече от 20-25 минути.", коментира проф. проф. Стоян Ханджиев, дм.

         

"Нищо страшно няма", "45 е новото 50", "Спасявам живота ти, а ти спиш", "Не, това не са пеперуди", и "Ще се видим след 5 години" са само част от посланията, които лекарите избраха за кампанията. Голяма част от тях са взаимствани от ежедневната комуникация между тях и пациентите. 

В кампанията се включиха и сестри от клиниката, заставайки със слоганите "Колоноскопията не е страшна, ракът е", "Ще си остане между нас" и "Защото ни е грижа". 

        

"Хората се притесняват и това е напълно нормално. Наша задача е да ги предразположим, така че всичко да мине по план. Често им казваме, че не изследването е страшно, то ни помага да открием и спрем заболяването. Ако навреме се открие и отстрани основната причина за това заболяване – полипите, то избягването на рака е възможно с вероятност от 95%. Това е нашата цел.", коментира Ася Асенова, старша сестра на Клиниката по гастроентерология и хепатология.

                                     

Симптоми

Рискът човек да се разболее от рак на дебелото черво се изчислява на около 5% при фамилна обремененост и 3% при хора без фамилна обремененост.  За жалост, ракът на дебелото черво няма ранни симптоми. Често оплакванията се появяват в късен стадий, когато шансът за дефинитивно лечение е доста нисък.

В началото оплакванията са неспецифични – подуване на корема, неразположение, болки. Промяната в обичайните навици на изхождане особено при пациенти след 45-годишна възраст, както и кръв или слуз в изпражненията винаги трябва да изостри вниманието на пациентите и те да потърсят съвет от специалист. Често се наблюдава чувство за недоизхождане, изтъняване на изпражненията, загуба на тегло, лесна умора. В лабораторните изследвания много рядко се отчитат изменения.

Важно: Туморните маркери не се използват рутинно за скрининг и за диагностика на заболяването, тъй като те могат да бъдат нормални въпреки наличието на напреднал онкологичен процес. 

  • Диагностични методи 

След като пациентът посети специалист гастроентеролог и обясни оплакванията си, лекарят е този, който трябва да прецени какви допълнителни изследвания са необходими. Взимат се под внимание рисковата група, тежестта на оплакванията, възрастта и внимателно се тълкуват резултатите от лабораторните и образните изследвания.

Колоноскопията е златен стандарт за скрининг и диагностика на рака на дебелото черво. По време на колоноскопията с флексибилен апарат с оптика и светлинен източник се оглеждат внимателно всички отдели на дебелото черво и крайната част на тънкото черво за патологични изменения, отстраняват се визуализираните полипи и се изпращат за хистологичен анализ. Съвременната апаратура има различни режими на работа и възможности за повишаване на диагностичните способности и визуализиране на така наречените „плоски лезии”, които при обикновена ендоскопия или при недобре почистено дебело черво биха могли да бъдат пропуснати.

Клиниката по Гастроенетерология и хепатология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост внедри нов ендоскопски апарат OLYMPUS EVIS X1, работещ с изкуствен интелект ENDO-AID. Tой е сред последните иновативни продукти в областта на минимално инвазивните процедури в гастроентерологията. Основно предимство на апарата е неговата способност да открива дори минимални промени по лигавицата на дебелото черво и съвсем малки полипи, които с предишна технология колоноскопи би могло да бъдат пропуснати от човешкото око.

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост предлага и виртуална колоноскопия за ранно откриване на рак на дебело черво. Изследването представлява КТ със специален софтуер, при който червото предварително е изчистено с очистителни препарати и в него се вкарва въздух, за да се раздуе умерено. Резултатът е реконструкция, при която се вижда виртуална детайлна картина на лумена на червото без употребата на класическия колоноскоп и оптика. Реконструкцията я прави компютър, но тя е автентична и е доказано, че това, което се изобразява е идентично с действителността. Тя е предпочитана от много пациенти, тъй като освен червото, скенерът обхваща и целия корем - вижда се черният дроб, далакът, бъбреците, панкреасът и така се профилактират всички коремни органи.