Екип съдови хирурзи, воден от доц. Стефан Стефанов, завеждащ на отделението по Съдова хирургия на Аджибадем Сити Клиник Младост, съдови специалисти от болница Токуда със завеждащ клиника проф. Васил Червенков, заедно с гостуващия специално за интервенцията проф. Томас Холценбайн, завеждащ клиниката по Съдова и ендоваскуларна хирургия в Клиника “Донаущат” във Виена, Австрия, извършиха рядка съдова операция при едногодишно дете с аневризма на артерията на китката и му дадоха шанс за пълноценен живот.

Операцията беше реализирана на територията на Болница Токуда под анестезиологичната грижа на екип от специалисти. Пациентът е момченце на 13 месеца, което е с нарастваща подутина на дясната китка, първоначално интерпретирана като киста на ръката. След преглед и еходоплерова сонография доц. Стефанов поставя изключително рядката диагноза “Аневризма на радиална артерия”. Диагнозата е потвърдена от проф. Галина Кирова – завеждащ клиника по Образна диагностика в Токуда чрез Магнитно резонансна томография в динамика.

Екипът планира и извършва операция, при която се изрязва аневризмата, а артерията се възстановява с термино-терминална анастомоза. Операцията завършва успешно, въпреки екстремно малкия размер на артерията – само 1.5 мм. След кратък болничен престой, малкият пациент е изписан в добро здраве, а проходимостта на артерията е потвърдена чрез Доплерова сонография.

“Радвам се, че имам възможност да работя рамо до рамо със специалисти с огромен опит, които биха направили всичко по силите си, за да спасят живота на едно малко дете. Благодаря и на проф. Холценбайн, който за пореден път оставя натоварената си програма във Виена и откликва на наша покана за съвместна операция от толкова сложно естество”, коментира доц. Стефанов след успешното изписване на детето.

“Благодарна съм на целия екип лекари за грижата към моето дете. Искам да благодаря и на доц. Стефанов, който с търпение и внимание ни обясняваше всяка една стъпка преди операцията и вдъхваше спокойствие в тези тревожни за нас дни. Вечно ще сме благодарни за това”, коментира майката на детето Христинка Костова.

Внимание заслужава уникалната рядкост на тази съдова патология – в научната литература за последните 40 години са публикувани едва 12 случая, от които ¼ са завършили с лигатура /прекъсване/ на артерията. В този случай, обаче, благодарение на точната и бърза диагностика, както и на успешната оперативна интервенция, плод на съвместните интернационални усилия на специалисти от три болници, лечението завърши щастливо за малкия пациент, който бе успешно излекуван.