Редовните профилактични прегледи са изключително важни, тъй като ракът на гърдата обхваща все повече по-млади жени. Това каза д-р Гергана Георгиева, специалист по образна диагностика и мамолог в "Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. Специалистът препоръча след 25-годишна възраст веднъж годишно да се прави ехография, а след 40-годишна възраст да се провеждат и мамографски снимки. При по-изразена плътност на гърдите се пристъпва и към двете изследвания.

Контрастната мамография се прави на много малко места в България. При нея контрастното вещество се слага във вената преди да се направи самата снимка. Това изследване се прави, когато при друго изследване е регистрирано някакво съмнение за раково образувание.

При притеснения за находка в гърдите се прави биопсия, за да се вземе проба за изследване. Абсолютно погрешно е да се смята, че при биопсията се разнасят клетки на други места, подчерта д-р Гергана Георгиева в предаването "Хоризонт до обед". Когато хистологията покаже наличие на рак, се прави консултация със специалист по медицинска онкология, а след това пациентът минава на онкологична комисия, за да се прецени коя е най-подходящата терапия.

Сред рисковите фактори за рак на гърдата са наследственост, хормонални терапии, при 4 и повече инвитро стимулации, късно настъпила менопауза, плътна структура на гърдите, посочи д-р Георгиева. Жените е редно да следят за промяна във вида на гърдите – в  структурата на кожата, да оглеждат за хлътвания. Напипването на бучка е притеснителен признак, обясни лекарят.

Трябва да се говори повече за рака на гърдата и то да не е само кампанийно, категорична е д-р Георгиева. По нейни впечатления все повече жени си правят профилактични прегледи.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл тук.