През изминалата събота на специално събитие в Южния парк в София бе поставено началото на инициативата в подкрепа на женското здраве „НаВремеЗаМен”. Българското онкологично научно дружество има удоволствието да бъде сред партньорите на информационната кампания, с институционалната подкрепа на Министерството на здравеопазването и Столична община, и в партньорство с редица водещи организации в областта.

Целта на инициатива е да се повиши здравната култура и информираността сред жените. Да се дадат отговори на най-често задаваните въпроси, да се привлече вниманието на обществото към важността на регулярните профилактични прегледи, кои са рисковите фактори и симптомите на заболяванията (рак на гърда и рак на яйчниците) и да се провокират хората да бъдат активни по отношение на своето собствено здраве.

Инициативата „НаВремеЗаМен” ще се разгърне през месец октомври с публикации във водещи медии и социални мрежи с призив дамите в България да не пропускат прегледи и да се изследват навреме.

Вижте повече на https://azcare.bg/news/navremezamen

Рак на яйчниците

По данни на GLOBOCAN през 2022 г. с овариален карцином в световен мащаб са диагностицирани 325 000 жени, като близо 70 000 от тях са в Европа. Починалите в същата година в света са 207 000, а над 46 000 от тях са на Стария континент. В България новите случаи са 676, а смъртните – 454. Въпреки че се отбелязва известен напредък по отношение на по-ранното диагностициране на заболяването, този вид рак все още остава един от най-смъртоносните. Прогнозата е, че до 2050 г. новите случаи в света ще бъдат над 500 000.

Рак на гърдата

В световен мащаб, статистиката показва, че през 2022 г. с рак на гърда са диагностицирани 2.3 милиона жени, а смъртните случаи са около 666 000. За Европа данните са за около 558 000 новодиагностицирани пациенти и 144 000 починали, а за България – над 3500 новооткрити случая и над 1400 починали пациенти. Очакванията са до 2050 г. новите случаи на рак на гърдата в света да се увеличат с повече от един милион, а смъртните – с близо половин милион.