Хепатит С е форма на чернодробно възпаление, което може значително да наруши способността на черния дроб да функционира нормално. Точно както хепатит В, хепатит С има два етапа - остър и хроничен. По-лекият е острият стадий - тогава се появяват и симптоми, но много малко хора ги забелязват и търсят причината за тях. Приблизително 20% от хората могат да елиминират вируса на хепатит С от тялото си напълно и без лечение. При голям процент обаче вирусът хронифицира и се превръща в борба през целия им живот. Усложненията на хепатит С могат да доведат до чернодробна недостатъчност и рак на черния дроб.

Днес ви разказваме историята на Ваня на 52г., която чува тежката диагноза "Хроничен персистиращ хепатит". Всичко започва през есента на миналата година, когато Ваня забелязва отоци по двете подбедрици и глезени, появяват се и синкави петна по кожата на бедрата. Тя решава да се обърне към дерматолог за консултация, тъй като има съмнение за лаймска болест. Препоръчват й да направи и консултация с гастроентеролог. Така се озовава в кабинета на Проф. Ханджиев от клиниката по Гастроентерология и хепатология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. "Нямах симптоми, наложи ми се да направя изследвания и консултация с гастроентеролог във връзка с друго заболяване. Обърнах се към екипа на клиниката по препоръка от приятел. Така открих, че имам Хепатит C", споделя тя.

"Ваня дойде при нас изключително притеснена. След проведените кръвни изследвания беше доказано, че има Хепатит C. Повечето пациенти, които имат вируса на хепатит С в кръвта си са асимптоматични. Въпреки това, когато симптомите се появят те обикновено се проявяват през първите шест месеца от момента на заразяването. Mогат да включват гадене, повръщане, треска, загуба на апетит, умора, жълти очи и тъмна урина. Често пациентите ги бъркат с обикновен вирус", коментира д-р Али Рункьов, гастроентеролог в клиниката.

"В началото беше стряскащо, защото не знаеш какво те очаква. Не си наясно за стъпките, които трябва да извървиш, за да се пребориш с това изпитание. Направихме редица необходими изследвания, за да ми бъде одобрено лечението по здравна каса. Първоначално получих отказ, наложи се допълнително изследване, с което се установи, че за период от време количеството на вируса в организма е още по-голямо, дори значително завишено, в резултат на което бях одобрена. Това чакане и бавене за мене беше като „наказание“ и притеснението ми беше огромно", разказва Ваня.

"Хепатит C e коварно заболяване. Ако не бъде прекратено, в резултат на защитата на имунната система, с или без помощта на лечение, чернодробното увреждане води до дифузно разрастване на неработеща съединителна тъкан. Промененият по този начин черен дроб не може да изпълнява функциите си, което се означава като чернодробна недостатъчност. Проблемите, с които се сблъскват пациентите с хепатит са безкрайно много и е необходимо хроничните вирусни хепатити да бъдат официално признати, като социално значими заболявания", коментира проф. Ханджиев, завеждащ Клиниката по Гастроентерология и хепатология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. 

Съвременното, утвърдено безинтерфероново лечение при хроничен хепатит С показва безпрецедентна успеваемост при над 95% и с отлична поносимост от пациентите. Лечението се поема от НЗОК, като пациентите трябва да отговарят на утвърдени критерии, което понякога забавя процесa. При Ваня е проведен стандартен курс на лечение от 5 седмици, а резултатите са положителни - пълно елиминиране на вируса от тялото й. 

"Още след първата си среща с проф. Ханджиев се почувствах спокойна, спечели доверието ми. Знаех, че съм попаднала на правилното място и в последствие това се потвърди на 100%. Благодарна съм на него и на целия екип на клиниката, че бяха с мен от началото до края на лечението. За подкрепата и увереността, която ми даваха през цялото време, за търпението, с което отговаряха на въпросите, за всичко, което направиха за мен! За изминалите месеци, станаха част от моето семейство. Получих подкрепата, от която имах нужда, професионално отношение и внимание.", разказва за финал Ваня.

*Името на пациента е подменено

-----------------------------------------------------------

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден светът се обединява около темата за хепатита. Целта е да се повиши осведомеността за вирусните хепатити. Вирусните хепатити са сред най-честите вирусни заболявания при човека. По данни на СЗО в световен мащаб преболедували от вирусен хепатит са над 2 милиарда души. Носители на хепатит В вируса са над 350 милиона души, а на хепатит C вирус над 130 милиона души.

В Клиниката по Гастроентерология и хепатология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост се провеждат най-съвременните методи за лечение на различен вид инфекции на черния дроб. Може да запишете час за консултация на *5544 с опция Младост.