Съдова хирургия

Разширени вени – варикозна болест

Какво представляват варикозните вени?

Варикозните вени се характеризират с различна по степен и торбовидна форма на разширяване, изтънени стени и изразена нагънатост на повърхностните вени на крайниците, които изпъкват над кожата. Разширените вени се наблюдават в около 30% от населението под 50 години и около 60-70% при хората над 50 години, като при жените болестта се среща много по-често.

Какво причинява варикозните вени? 

Продължителното стоене неподвижно в изправено положение, затлъстяването, наследствеността, бременностите и ражданията при жените са основните фактори, които водят до напредване на разширените вени. Варикозната болест е хронично прогресиращо заболяване. Важно усложнение на варикозните вени е повърхностният тромбофлебит, при който има риск за дълбока венозна тромбоза и/или белодробен тромбоемболизъм.

Какво да правим, ако сме с разширени вени? 

Посещението при ангиолог или съдов хирург е изключително важно за Вас, защото ще се установи тежестта на заболяването Ви и ще Ви се препоръча най-подходящото за Вас лечение. Според степента и вида на разширените вени лечението бива:

  • консервативно (венотонични медикаменти, носенето на специални еластични чорапи с дозирана компресия, физически упражнения),
  • скерозране (в разширената вена се инжектира специално вещество, което я запушва)
  • оперативно ( т.нар. стрипинг )
  • минимално инвазивни методи - ендовенозната лазерна аблация и ендовенозната радиофреквентна аблация

Може да се препоръча комбинация от тези методи.

Лечение 

Оперативните опции за лечение на разширени вени стават все по-диференцирани. Класическият хирургичен метод, наречен стрипинг, отдавна се конкурира с по-новите методи за неоперативна лечение или т.нар. катетърни или имининвазини процедури. Съвременните възможности в лицето на неоперативните катетърни методи ( радиофреквентна аблация или лазерна аблация ) са радикални, с естетични предимства и подчертано миниинвазивни, с максимално скъсен болничен престой и срок на възстановяване.

Големият брой устройства за цветна дуплекс- сонография с висока разделителна способност ни позволява да извършим минутна ултразвукова диагностика на краката при пациенти с разширени вени преди операцията. Това ни дава възможност да определим нивото на разпространение на варикозната болест и да определим обема и вида на хирургичната намеса.

Важно е да се премахнат само или изключително повърхностните вени на краката, които всъщност са болни. Все пак трябва да се има предвид, че отстранените вени на краката вече не са достъпни за по-късни байпас операции като артериални заместители. Козметиката не трябва да е основната причина за операция на разширени вени.

 Проследяване 

На пациентите с варикозна болест се препоръчват 3-4 пъти в годината регулярни прегледи от ангиолог или съдов хирург.

Галерия