Съдова хирургия

Дълбока венозна недостатъчност

Какво е дълбока венозна недостатъчност?

Дълбоката венозна тромбоза (ДВТ) е кръвен съсирек, който се образува в една от дълбоките вени. С течение на времето съсирекът расте и достига до такива размери, че запушва самата вена. Обърнете внимание: не е задължително да имате проблем с вените, за да сте в рискова група от ДВТ. Този вид съсиреци най-често възникват при прекалено бавен кръвоток.

Какво причинява дълбока венозна недостатъчност?

Дълги периоди неактивност/залежаване, особено при заболяване или след операция, могат да доведат до ДВТ. Ако част от съсирека се откъсне, кръвта може да го пренесе до белия дроб, където, заседнал в белодробната артерия, може да доведе до белодробна емболия. Това заболяване може да има фатални последици. ДВТ трябва незабавно да бъде лекувана.

Лечение

Дълбоката венозна тромбоза трябва да бъде лекувана поради две причини – за възстановяване на кръвообращението във вената и за предотвратяване на белодробна емболия. Целта на лечението е да контролира размера на съсирека, както и да предотврати образуването на повече съсиреци. В началото обикновено се предписват медикаменти. Може да бъде необходимо прилагането на процедура по разграждане на голям кръвен съсирек или за намаляване на риска от белодробна емболия. Вашият лекуващ лекар ще препоръча най-подходящото за вас лечение.