Лъчелечение и радиохирургия

Рак на женски репродуктивни органи

Кога и защо се налага лъчелечение?

след операция,  за да се осигури се по-голяма успешност на операцията – т.е. максимално да се ликвидира невидимата за хирурга или невъзможната за операция част на заболяването

като самостоятелен метод  без или със лекарства – за да се ликвидира болестното състояние или максимално възможно да го ограничи, за да намалеят вашите оплаквания.

Кой решава, че имате нужда от лъчелечение ?

Нуждата от лъчелечение се уточнява след консултация с лъчетерапевт, което обикновено се прави на т.н. онкологична комисия. Редица специалисти се срещат заедно, поставят диагнозата на Вашето страдание и избират най-добрия вариант за Вашето лечение. При решение за лъчелечение Ви насочват към нас за записване за лечение.

Какво трябва да направите преди започване на лъчелечението

Като подготовка за лъчелечение може да се наложи да направите допълнителни изследвания, което ще бъде отбелязано във Вашето решение за лечение или в специален документ, даден Ви в консултативния кабинет на Клиниката..

Ако имате други страдания, уведомете лекуващия си лекар, който ще Ви изпрати на предварителна консултация. Носете лекарствата, които употребявате при първата  среща.

След операция, кожата около раната трябва да е спокойна, зараснала, без корички. Подготовката й преди първото облъчване изисква намазване с успокояващ мехлем и няколкократно изкъпване.

Кога и защо използваме едновременно химиотерапия заедно с облъчването

Добавянето на лекарства към лъчелечението допринася за по-високата му ефикасност. Това се прави обикновено когато : при операция се установи напреднал стадий на заболяването, или ако операцията е невъзможна. В тези случай, т.н. операцията  е само вземане на проба / биопсия/ за определяне точния вид и агресивност на заболяването / хистология и стадиране/.

Лекарственото лечение   се прилага заедно с облъчването в определени дни, обикновено  един път седмично. Използва се химиотерапия в дози, по-ниски от тези, които използват химиотерапевтите. Косата не пада, може да се разреди, реакциите са специфични и ще Ви бъдат описани подробно.

Какви видове лекарства прилагаме:

Най- често прилагания медикамент е Цис-Платина. Той се прилага един път седмично венозно в система с допълнителни вливания, заедно с ежедневния ви лъчелечебен сеанс. Това се извършва в т.н. дневен стационар на Клиниката по медицинска онкология на 2 етаж. Възможни са схеми и с други медикаменти, за които подробно ще получите разяснение.

Какво е информирано съгласие ?

За извършването на  всяка медицинска процедура в това число и за  Вашето облъчване трябва да подпишете информирано съгласие. С подписа си Вие удостоверявате, че сте разбрали какво лечение ви предстои и сте уведомени как протича и кои са основните лъчеви реакции. Подробно прочетете листовката и си запишете въпросите, които Ви притесняват, за да ги зададете на лекуващия ви лекар.

Кога започва лъчелечението?

В зависимост от сложността на лъчелечебния Ви план облъчването може да започне до няколко дни от първоначалната  среща с Вашия лекар.

 Планиране на лъчелечението

Облъчването на тази вид болест е сложен, изискващ големи познания процес. Подготовката на сложния лъчелечебен план представлява комплекс от процедури.

В определен ден и час постъпвате за т.н. планиране. То се извършва на т.н Виртуален скенер, подобен на този,  с който сте изследвани при  поставяне на диагнозата. Той обаче е по-специален, няма диагностична стойност и се извършва специално за целите на лъчелечението. Рентгеновият лаборант Ви посреща, поставя Ви да легнете по индивидуален за Вас начин с поставки под колената и на стъпалата. Понякога може да се наложи да Ви бъде поставена специална обезвижваща корема Ви маска. Тя позволява да се облъчвате по един и същи начин и да нямате знаци по кожата.

Как протича лъчелечението?

Лъчелечението обикновено трае от 5-6 седмици, в зависимост от вида и целта на лъчелечението.

Може да Ви бъде предписана химиотерапия/ лечение с лекарства/ която да се провежда заедно с ЛЛ. Това ще наложи периодично изследване на кръвната Ви картина. Всичко това ще бъде следено непосредствено от вашия медицински екип / лекар, рентгенов лаборант, медицинска сестра/

Броят на лечебните Ви дни ще се определи от Вашия лекар, тъй като лечението е индивидуално.  То  зависи както от вида на заболяването, от проведеното лечение преди това, от Вашето състояние и много други причини

Започване на лечението

В първия ден на облъчване отново ви позициионират на скенера и върху кожата ви /или върху маската се поставят знаците за лъчелечение.

Започва първия сеанс. В зависимост от броя и сложността на плана Ви за лечение времето за облъчване е различно, но не повече от минути. Първият път и после периодично престояването Ви на апарата  трае по- дълго, тъй като се извършват и уточняващи положението Ви снимки, без това да бъде лечебното време. Нормална е да си предвидите половин час за процедурите.

Ежедневното Ви лечение обикновено е 5 пъти в седмицата без събота и неделя. То  се извършва от рентгенов лаборант -  жена или мъж. При необходимост  могат да ви изпратят при лекуващия ви лекар.

Състоянието ви се следи периодически от лекар, лаборант

Ежеседмичното (рядко по-често) проследяване на кръвната картина / белите кръвни клетки (левкоцити) / е важно условие за безпроблемното ви лечение. Често се наблюдава намаляваното им.  Не се безпокойте – съществуват средства, които ще подпомогнат тяхното възстановяване. Не прекъсвайте дори и с един ден  самоволно лечението си по никакви причини, без да се консултирате с Вашия лекар !

Как се понася лъчелечението ?

Общи реакции

В началото са възможни са някои общи реакции на организма, като отпадналост, безапетитие, гадене, световъртеж, главоболие. Те представляват реакция на привикване към лъчението. Обикновено преминават първите дни, без лечение. Затова увеличете часовете на ежедневната почивка. При засилването на реакциите, обърнете се към лекуващия ви лекар за помощ.

При облъчване в малкия таз се наблюдават и следните локални реакции. Те започват по време на лечебния курс и могат да продължат до 1 м след приключването му.

Гадене и рядко повръщане – при някои по чувствителни пациенти то може да продължи и повече. Лекарят е този който ще ви назначи лекарства и хранителен режим, който да ви позволи безпроблемно завършване на лечението.

куркане на червата, колики, водещи до диария – появяват се след 10-15 сеанс. Може да се имате  неколкократни изхождания дневно. Вашият лекар ще ви предпише специални лекарства за облекчаване.Хранителният режим е от ъсществено значение.

Дразнене на ануса, изостряне на хемориди – ако имате хемороиди , те могат да се възпалят. От по- честото изхожзане се дразни ануса

Често уриниране, в края на освобождаването може да има парене.

Това се дължи на малка част от пикочния мехур, който се облъчва, тъй като матката се намира между пикочния мехур и правото черво. Колкото и прецизно да е нашето облъчване със най-новите машини, малка част от пикочния мехур получава леки реакции. Осведомете своя лекар и получете съвети илекарства за преодоляването на този временен ефект.

Загуба на апетит, леко отслабване, повишена чувствителност към силни миризми

Диетичният режим е от съществено значение за преминаването Ви през трудното лъчелечение в тази област

Категорично и обезателно преустановете  пушенето и употребата на алкохол

Не яжте пикантни, лютиви и кисели храни, ядки.

Не е вярно, че ядките помагат на вашето лечение, те само ви дразнят червата

Пийте повече, но не много горещи течности,

Избягвайте храните, които водят до разхлабване и образуване на газове: богати на целулоза храни – салати, пресно зеле, чушки, репи, белеете доматите. От плодовете избягвайте – круши, грозде,сливи, сухи плодове, ядки

не слушайте слуховете , които Ви препоръчват ядки за повишаване на левкоцитите – това е мит, а Ви пречат.

Предпочитайте готвени зеленчуци, супи, ядене със сосове, но не боб, леща

Ограничете храните, богати на животински мазнини- мас, масло,      сланина, свинско и овче месо. Консумирайте  предимно пиле и риба

Не употребявайте средства      за разхлабване, без да се консултирате с лекар или лаборант.

Режим на хигиена и почивка

При Вашето заболяване се нуждаете от повече почивка, отколкото обикновено. Поддържайте обичайната ежедневна хигиена. Измивайте гениталиите с хладка вода и индиферентни детски шампоани. Подсушавайте с попиване, без  търкате кожата. Можете да използвате след къпане с овлажняващо бебешко мляко. . Не използвайте депилиращи средства.  Не носете стегнато бельо, за предпочитане е то да бъде памучно, докато се облъчвате. Кожата в полето на облъчване става по-чувствителна, може да се зачерви, по-късно да пигментира или да се появи сърбеж, също като при излагане на слънце. Лекарят може да ви предпише специални кремове и  третиране на кожата, което Ви позволява да преминете през тези реакции и успешно да завършите лечението

Какво трябва да правите след завършване на лъчелечението?

След завършване на последния сеанс трябва да се явите при Вашия лъчетерапевт. Получавате епикриза за проведеното лечение и съвети за по-нататъшно поведение. В нея има отговори на въпросите:

ще имате ли друго лечение ?

кой и кога ще следи Вашето състояние ? – в епикризата има подробно описание за това

кога отзвучават лъчевите реакции ?

 Поведение и живот след проведеното лъчелечение:

5-10 дни след завършване на лечението постепенно се възстановяват апетита,теглото, самочувствието Вил нормализират се изхожданията и уринирането Хранителният режим трябва да продължи 2-3 седмици след последното облъчване. Грешки в диета могат отново временно да възобновят оплакванията.

След последната процедура намажете кожата с дефламол, благ мехлем или Бионект, измивайте с хладка вода и индиферентни детски шампоани. Промененият цвят на кожата / пигментации/ ще се възстанови след няколко изкъпвания.

До един месец след лечението не препоръчваме гинекологични прегледи, манипулации в областта на пикочния мехур и правото черво, освен по спешност.

Не излагайте облъчваните  места на слънце, те остават  чувствителни една година. Може да посещавате планински ши морски курорти, като винаги закривате местата на облъчване. Къпането и плуването не са забранени.

Нормалните Ви сексуални контакти са напълно възможни 20-30 дни след лечение. При желание, те не бива да се ограничават. Внимателното връщане в семейния и социалния живот е важно за Вашето оздравяване. По тези деликатни въпроси лекуващия Ви лъчетерапевт ще ви даде най-добрия съвет.

За известен срок 1-2 м ограничавайте активните движения, спорт свързан с долната половина на тялото, дигане на тежести.

Не правете физиотерапия в облъчваната област, не вземайте горещи вани.