Лъчелечение и радиохирургия

Рак на простатата

Карцином на простатата

Какво представлява лечението и как протича?

Това е вид вътрешно облъчване, при което радиактивни източници се поставят във болната  проста. Тази процедура може да се прилага самостоятелно след биопсия или комбинирана с външно облъчване, и/или с хормонални лекарства .

В деня на провеждащия се сеанс под обща или спинална упойка в гинекологично положение се поставя катетър в пикочните пътища. Фиксира се специална  плочка между скротума и ануса, която служи за насочване на 16-22 тръбички / водачи/ навлизащи през кожата в простата. В правото черво се поставя ехографски апликатор, чрез който се наблюдава процедурата по проникването и разположението на водачите в простата. Въз основа на тези данни лекар и физик определят  точното място и за колко време радиоактивните зрънца да престоят във вашето тяло.

След одобряване на готовия план, през специално устройство радиоактивните зрънца проникват във тялото и сеансът продължава около  минути. Това се повтаря  1-3 пъти. Обикновено оставате до вечерта или пренощувате само една нощ. Може да получите леко кървене или парене при уриниране, което е нормално след подобен сеанс. Ще ви бъдат дадени лекарства за овладяване на оплакванията.