Лъчелечение и радиохирургия

Рак на гърда

Колко често се среща моето заболяване?

Злокачествените тумори на млечната жлеза в България засягат около 3500 болни годишно. Това е най-честото подобно заболяване у жената. В по-малка степен (100 пъти по-малко) се наблюдава у мъжете. 80% от пациентите се поддават на пълно излекуване или живеят минимум 10 години.

Как се лекува?

Основният метод на лечение е операция на гърдата. След операцията често се налага и лъчелечение. Добавя се химиотерапия или блокиране с хормонални лекарства, което се извършва веднага след операцията, преди лъчелечението или след него в зависимост от стадия в който е диагностицирана болестта.

Премахването само на тумора с част от тъканта около него се нарича частична операция, която в голяма степен запазва козметично  гърдата. След нея много често  се налага лъчелечение.

Премахването на цялата гърда понякога позволява да не се извършва лъчелечение.

Кой решава, че имам нужда от лъчелечение?

Нуждата от лъчелечение се уточнява след консултация с лъчетерапевт, което обикновено се прави на т.н. онкологична комисия. Редица специалисти се срещат заедно, поставят диагнозата на Вашето страдание и избират най-добрия вариант за Вашето лечение. При решение за лъчелечение Вие получавате протокол и насока за да се явите при нас.

Какво трябва да направя преди започване на лъчелечението?

Като подготовка за лъчелечение може да се наложи да направите допълнителни изследвания, което ще бъде отбелязано във Вашето решение за лечение.

Най-добре е предварително да се явите в консултативния кабинет по Лъчелечение, където ще Ви дадат разяснения и опишат нужните допълнителни изследвания. Когато сте готови, ще трябва отново да се явите с тях, за да потвърдим и определим точен ден и час за започване на процедурите

Ако имате други страдания, уведомете лекаря, който ще Ви изпрати на предварителна консултация. Носете лекарствата, които употребявате при следващата  среща.

След операция, кожата около раната трябва да е спокойна, зараснала, без корички. Подготовката й преди първото облъчване изисква намазване с Дефламол, Бионект или друг успокояващ мехлем и няколкократно изкъпване.

Какво е информирано съгласие?

За извършването на  всяка медицинска процедура в това число и за  Вашето облъчване трябва да подпишете информирано съгласие. С подписа си Вие удостоверявате, че сте разбрали какво лечение ви предстои и сте уведомени как протича и кои са основните лъчеви реакции. Подробно прочетете листовката и си запишете въпросите , които Ви притесняват, за да ги зададете на лекуващия ви лекар.

Кога започва лъчелечението?

В зависимост от сложността на лъчелечебния Ви план облъчването може да започне до няколко дни от първоначалната  среща с Вашия лекар. Този първи етап се нарича планиране на лъчелечението

Как протича лъчелечението?

Лъчелечението обикновено трае от 3-5 седмици, в зависимост от вида и целта на лъчелечението.

Броят на лечебните Ви дни ще се определи от Вашия лекар, тъй като лечението е индивидуално.  То  зависи както от вида на заболяването, от проведеното лечение преди това, от Вашето състояние и много други причини

      Планиране на лъчелечението

Облъчването на гърдата е сложен, изискващ големи познания процес. Подготовката на сложния лъчелечебен план представлява комплекс от процедури.

В определен ден и час постъпвате за първия етап от процедурите и се нарича планиране на лъчелечението. Представлява предварително изпълнение на серия дейности, които показват мястото, където е била или сега се намира вашата болест, кои здрави тъкани и органи го заобикалят и как трябва максимално да ги пазим от лъчите. То се извършва на т.н Виртуален скенер, подобен на този,  с който вече сте били изследвани. Той обаче е по-специален, няма диагностична стойност и се извършва специално за целите на лъчелечението. Рентгеновият лаборант Ви посреща, поставя Ви да легнете по специален начин, върху специална подложка с ръце нагоре. Това позволява да се облъчвате по един и същи начин. С нея се провеждат всички процедури до края на лечението. Може да Ви сложат и имобилизационна маска, в зависимост от особеностите на анатомията Ви. В някои случаи върху раната се поставят гелообразни  приспособления, ако е премахната цялата гърда.  Върху кожата ви се поставят знаци, които показват предварителни ориентировъчни  входни точки. Тези точки са защитени от специални водоустойчиви лепенки, които ви позволяват да не ограничавате ежедневната си хигиена. Пазете знаците и ако те започват леко да се отлепят веднага се явете за да ги сменим. Без тях е невъзможно да продължим процедурите.

      Започване на лечението

В първия ден на облъчване отново лягате на скенера на същата  подложка и със специална компютърна програма и лазери лаборантът поставя истинските знаци за облъчване.

Започва първия сеанс. В зависимост от броя и сложността на плана Ви за лечение времето за облъчване е различно, но не повече от минути. Първият път и после периодично престояването Ви на апарата  трае по- дълго, тъй като се извършват и уточняващи положението Ви снимки, без това да бъде лечебно време.

Ежедневното Ви лечение обикновено е 5 пъти в седмицата без събота и неделя. То  се извършва от рентгенов лаборант-  жена или мъж. При необходимост  могат да ви изпратят при лекуващия ви лекар.

 Кой следи лечението ви?

 Състоянието ви се следи периодически от лаборант  и лекар което става със записан час.  

Ежеседмичното (рядко по-често) проследяване на кръвната картина / белите кръвни клетки (левкоцити) / е важно условие за безпроблемното ви лечение. Често се наблюдава намаляваното им, особено ако сте правили преди химиотерапия.  Не се безпокойте – съществуват средства, които ще подпомогнат тяхното възстановяване. Не прекъсвайте дори и с един ден  самоволно лечението си по никакви причини, без да се консултирате с Вашия лекар ! Ако това се наложи, в този период избягвайте контакти с болни от различни инфекции, пазете се от охлаждане, стриктно спазвайте  всички препоръки.

Пазете знаците поставени върху кожата, тяхното заличаване ще затрудни лечението ви и ще трябва отново да преминете през първоначалните етапи на планиране. Това ще наложи прекъсване на лечебния процес, което не е препоръчително.

Ежедневната хигиена на тялото се извършва внимателно при запазване на маркировката, с хладка вода и индиферентни детски шампоани. Кожата в облъчваната област се третира  само по съветите на лъчетерапевта.   

Как ще понеса лъчелечението?

В началото са възможни са някои общи реакции на организма, като отпадналост, безапетитие, гадене, световъртеж, главоболие. Те представляват реакция на привикване към лъченията. Обикновено преминават първите дни, без лечение. Затова увеличете часовете на ежедневната почивка. При засилването на реакциите, обърнете се към лекуващия ви лекар за помощ.

Кожата в полето на облъчване става по-чувствителна, може да се зачерви, по-късно да пигментира или да се появи сърбеж, също като при излагане на слънце. При пациенти, които продължават да пушат и имат наднормено тегло кожните реакции са по-високи. Можете поне да намалите тютюнопушенето или да използвате този повод за да го изоставите въобще. Гърдата може временно да стане леко отточна.  За облекчаване на тези нормални реакции носете широко, не стягащо. памучно бельо. Подсушавайте винаги преди облъчване нежните места под мишницата или под гърдите, тъй като влагата засилва реакциите. Лекарят може да ви предпише специален крем, който облекчава кожата или да ви назначи пудрене с детска пудра.

Трябва ли спазвам диетичен и  дневен режим ?

В зависимост от състоянието и болестта си, някои пациенти могат да продължават да работят, а други трябва да си почиват. Съветвайте се с вашия лекар за дневния си режим.

Преустановете пушенето и употребата на алкохол. Те многократно засилват реакциите от лъчелечението.

Ограничете храните, богати на животински мазнини- мас, масло, сланина, свинско и овче месо. Ядки могат да се консумират в умерени количества, но много по-важно е да се приемат повече течности, супи, истински натурални сокове, пресни плодове и зеленчуци.  Консумирайте предимно пиле и риба.

Какво трябва да правя след завършване на лъчелечението ?

След завършване на последния сеанс трябва да се явите при Вашия лъчетерапевт. Получавате епикриза за проведеното лечение и съвети за по-нататъчно поведение. В нея има отговори на въпросите:

третиране на кожата след лечение – след последната процедура няколкократно намажете кожата с Дефламол, Бионект или друг предписан ви крем или мехмел, измивайте с негореща вода и индиферентни детски шампуани, без да търкате с гъба или четка. Промененият цвят на кожата ( пигментация) ще се възстанови след няколко изкъпвания

Ще имате ли друго лечение ?

Кой и кога ще следи Вашето състояние ? – в епикризата има подробно описание за това

Кога отзвучават лъчевите реакции ?  5-10 дни след облъчването постепеннно се възстановяват апетита и самочувствитето. Изчезват неразположението, умората.

Какво трябва да спазвам след лъчелечение, за да се чувствувам добре

Не излагайте облъчваните места на слънце, вятър, те остават чувствителни дълго време. Можете да посещавате морски и планински курорти като винаги обличате облъчваните от слънцето зони. Този режим е задължителен поне за една година. Къпането и плуването не са противопоказани.  За известен срок ограничавайте активните движения, физически труд, спорт, дигането на тежки предмети.  

Появата на оток се дължи на операцията, извършена под мишницата. Той се увеличава при натоварване, при горещо време, при изпълняване на еднообразни движения като продължително плетене, чистене и търкане. За облекчаване, вдигайте ръката нагоре, дори по време на почивка и сън, отнемайте отока с леки движения на другата ръка отдолу нагоре към рамото. Ако отокът е по-сериозен потърсете специализиран реахабилитатор или физиотерапевт.
Не носете стегнати ръкави, не притискайте ръката с гривни и часовникови каишки. Избягвайте манипулации на тази ръка: измерване на кръвно налягане, венозни инжекции. Не провеждайте физиотерапевтични процедури в зоната на облъчване Описаните по-горе реакции се наблюдават рядко, но е добре да знаете за подобни явления.

Могат да се наблюдават разширения на кръвоносните съдове на кожата, които се наричат телеангиектазии. Те са само козметичен дефект и появата им зависи от индивидуалната склонност на кожата Ви.

Пигментациите обикновено изчезват след 1 м третиране с кремове, за да отпадне най-горния пигментиран слой на кожата. Не правете никакви козметични процедури по изчистването им. Те ще изчезнат постепенно.

Болната гърда може да остане по- твърда, плътна и дори по –красива. Асиметрията може да коригира с пластична операция на другата гърда по желание.

Въпросът с поставяне на импланти на мястото на отстранената частично или изцяло и облъчена тъкан следва да се консултира с пластичен хирург, запознат с онкологичните проблеми.